Erica Udén Johansson gjorde mål när Sverige besegrade Finland. Foto: Bildbyrån

Säsongens första seger för Damkronorna

Damkronorna har tagit säsongens första seger. I dag skrällde laget då Finland besegrades med 4–1 i fyrnationsturneringen i Füssen.

Efter två inställa turneringar på grund av strejk spelade Damkronorna i går säsongens första landskamp. I den första matchen fyrnationsturneringen i Füssen (en del av Euro Hockey Tour) förlorade Sverige mot Tyskland med 3–2. Trots förlusten var förbundskaptenen Ylva Martinsen nöjd med spelet.

Damkronorna

I dag kom också säsongens första seger när Finland besegrades med 4–1.  Stark seger av Sverige som i fjol åkte ned till B-VM. Laget har senaste åren haft väldigt svårt att vinna över grannlandet Finland.

– I dag föll bitarna på plats, det är riktigt kul, säger förbundskapten Ylva Martinsen till TT och fortsätter:

– Det är skönt att vinna mot Finland speciellt. Vi hade bra målvaktsspel, bra målskytte. Vi gör en rakt igenom bra prestation, fortsätter hon.

ARKIV: Damkronorna samlades för första gången efter konflikten (4 november)

Säsongens första seger

Efter en mållös försa period tog Sverige ledningen med 1–0 efter mål av Emma Murén. Finland kvitterade visserligen efter halva perioden genom Minnamari Tuominen, men två minuter senare tog Damkronorna tillbaka ledningen. Det efter att Lisa Johansson spelade fram Michelle Löwenheim som satte 2–1-målet. Och i början den tredje perioden utökade Erica Udén Johansson på till 3–1. Med bara 24 sekunder kvar av matchen fastställde sedan Sabina Küller slutresultatet till 4–1.

– Vi hade sagt innan att Finland är ett skickligt lag som vill vända spelet snabbt, så om vi kan jobba hårt och ligga nära dem och inte ge dem någon tid och yta, så har vi alla möjligheter att slå dem – och det tyckte jag att vi gjorde, säger Martinsen.

Sverige avslutar turneringen på lördag med att möta Schweiz som i går besegrade Finland med 5–4 efter straffar.

Härnäst väntar en sexnationsturnering i Sverige den 3-9 februari. Då blir det skarpt läge att hinna spika formen inför årets stora mål – VM i april då laget ska försöka ta sig tillbaka till A-VM.