Emma Söderberg och Emma Bouveng saknas i landslagstruppen. Foto: Bildbyrån

Sista turneringen inför VM – då saknas flera stjärnor

Uppdaterad
Publicerad

Nästa vecka reser Damkronorna till tyska Füssen för den sista turneringen inför VM i april. Då saknas fem profilstarka spelare av olika anledningar.

Tre stjärnspelare som i dag är verksamma i den amerikanska collegeserien NCAA kommer inte till femnationsturneringen. Emma Söderberg, förstamålvakt i VM i fjol, forwardsstjärnan Josefin Bouveng och centern Sara Hjalmarsson stannar i sina klubbar. Beslutet är taget efter att de haft dialog med förbundskaptenen Ulf Lundberg.

– Jag har gjort bedömningen att det är bättre att de spelar där i sina stora roller. Till exempel Emma Söderberg i Minnesota Duluth och Sara Hjalmarsson i Providence är sådana. De spelar i stora roller där borta. Men det är en kamp om platserna inför kommande VM, säger han.

Förbundskaptenen är nyligen hemkommen från en scoutingresa i USA och då såg han bland andra Bouveng och Söderberg. Så här säger han om den tidigare Brynäs-stjärnan Bouveng:

– Jag såg henne så sent som för ett par dagar sedan då de mötte Minnesota Duluth. Hon spelar ju i Minnesota University. Hon gjorde en jättebra match med hårt jobb, ett mål och en assist. Hon har en fin utvecklingskurva.

Inte heller forwardsstjärnan Hanna Olsson, Frölunda, är med. I det fallet beror det på att damernas hockeyallsvenska – en del i kvalet till SDHL – startar nästa vecka och Frölunda spelar två matcher under landslagssamlingen.

Luleås veteran Emma Nordin, som med 29 poäng (14+15) är bästa svenska forward i SDHL:s poängliga, har än en gång tackat nej.

– Jag sonderar terrängen inför varje turnering och precis som inför höstens turneringar kollade jag läget och statusen med Emma. Svaret har varit det samma. Att hon inte är uttagningsbar. Sedan får Emma själv svara på skäl och orsak.

SVT Sport har sökt Nordin, som i en intervju i höstas sade att det ”kanske är dags att kliva åt sidan”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.