Danijela Rundqvist, 35, efter en träning med SSK. Foto: Sodertaljesk.se

Danijela Rundqvist gör comeback – i SSK

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges mest meriterade hockeyspelare genom tiderna gör comeback.
Danijela Rundqvist, 35, förstärker Södertälje i DamEttan Östra.
– Jag tycker fortfarande att hockey är det roligaste jag vet, säger hon till SVT Sport.

Den förra landslagsstjärnan debuterar för Södertälje när AIK gästar Scaniarinken på torsdag klockan 19.00.

Till att börja med kommer hon bara att spela hemmamatcher.

– Det är det som är inplanerat just nu, sedan får vi se vad som funkar. Jag har tre barn och ett arbete jag älskar, så det är mycket som ska funka, säger hon till SVT Sport efter ett träningspass med SSK.

– Jag har haft en bra relation med klubben och några drivna ledare sedan kanske fem år tillbaka. Jag har varit på plats på läger och träningar för att supporta de yngre spelarna, jag har försökt komma förbi varje år.

Lång meritlista

Meritlistan kan göras hur lång som helst. Danijela Rundqvist har till exempel gjort över 200 landskamper för Damkronorna, har två OS-medaljer, två VM-brons, trippla SM-guld och har blivit rysk mästare.

I augusti 2015 lade hon skridskorna på hyllan, men fortsatte i en ledarroll i Djurgården.

– Förutom några uppvisningsmatcher med Damkronorna Legends är det ju några år sedan som man tillhörde en klubb.

Hur långt framåt tänker du med den här satsningen?

– Det är fortfarande så att hockey ligger mig varmt om hjärtat. Jag tycker om att träna och tävla, men hela livspusslet ska gå ihop.

”Vi har skinn på näsan”

Rundqvist tillägger snabbt:

– Något som är ännu coolare än att jag spelar några matcher är alla de spelare i Södertälje och andra damlag som går till jobbet varje dag men också tränar hårt. Som inte har de bästa förutsättningarna, inte har tillgång till flashiga gym och inte får spela i de finaste hallarna, men ändå spelar för kärleken till sporten.

Under tisdag morgon presenterade Novus en färsk rapport som visar att en manlig hockeyspelare på elitnivå tjänar i genomsnitt mer pengar än vad ett helt lag gör på damsidan.

– Det är olika förutsättningar, men jag har under min karriär inte varit någon som tänker så mycket på vad vi inte har. Däremot vill jag vara en ambassadör för damhockey och se till att tjejer får bättre förutsättningar på alla plan.

– De senaste åren har jag både varit anställd och jobbat ideellt med det, och bland annat hälsat på flicklag runt om i Sverige för att lyfta damhockeyn. Nu tar media också ett större ansvar både genom att skriva om matcherna och visa dem på tv.

Rundqvist tycker att utvecklingen går framåt, men att det fortfarande finns mycket arbete att göra.

– Varken jag eller någon annan på damsidan är nöjda med hur det ser ut i dag, men vi har skinn på näsan och tänker fortsätta jobba jäkligt hårt tills idrottarna får bättre förutsättningar.

SSK jagar SDHL-kvalplats

Södertälje ligger just nu tvåa i DamEttan Östra, åtta poäng bakom Haninge Anchors, och jagar den eftertraktade SDHL-kvalplatsen.

– Avgörandet ligger inte i våra egna händer så vi fokuserar på att göra det vi kan genom att vinna resterande matcher. Framför allt vill jag se till att tjejerna fortsätter att ha roligt så att de vill spela hockey tills de blir lika gamla som mig.

Vad är sagt om din roll och hur mycket du kommer att matchas?

– Jag hoppas att tränarna spelar mig så mycket de kan, för det vill jag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer