Danijela Rundqvist spelade en säsong i Burlington Barracudas i CWHL. Foto: Bildbyrån/Arkiv

Danijela Rundqvist: ”Vi fick åka i egna bilar till bortamatcherna”

Uppdaterad
Publicerad

Danijela Rundqvist spelade i den kanadensiska proffsligan CWHL efter OS 2010. Och redan på hennes tid var ligan kantad av svag ekonomi.

– Vi fick köra våra egna bilar till bortamatcherna, säger Danijela Rundqvist till SVT Sport.

I går kom beskedet att den kanadensiska damhockeyligan CWHL läggs ned. Två svenskor hann spela i ligan, målvakten Cecilia Andersson och forwarden Danijela Rundqvist.

Rundqvist spelade 22 matcher och gjorde 15 poäng i Burlington Barracudas 2010-2011. Och för henne var det en upplevelse att spela i Nordamerika.

– För mig var det oerhört stort att komma till hockeyns huvudstad Toronto och spela mot de bästa, säger Rundqvist, som gjorde en säsong i CWHL, till SVT Sport.

– Den kallades för proffsliga men det var ingen i ligan som tjänade pengar. Jag kom dit med stipendiepengar från SOK och egna sponsorer. Folk frågade hur jag kunde åka över med egna pengar, men jag ville bli bäst och då måste man möta dem bästa.

”Fick åka i egna bilar till bortamatcherna”

Bakgrunden till nedläggningen ska vara att det inte finns ekonomiska förutsättningar för att driva ligan vidare. Och redan på Rundqvists tid hade ligan det tufft ekonomiskt.

– Det har inte funnits mycket ekonomi i ligan under hela tiden. När jag spelade fick vi ofta åka i våra egna privata bilar till bortamatcherna för att det inte fanns pengar för att resa.

Vad betyder det för damhockeyn att ligan lägger ned?

– Det finns många unga spelare i USA och Kanada som spelar i college och för dem är det viktigt att ha en liga som de kan spela i efter college. Många lägger av i dag för att de inte hittar något lag.

Resorna som kostar pengar

Vill du se en gemensam nordamerikansk liga?

– På sikt kan de nog bygga upp det. Men med en liga över hela kontinenten så blir det fler resor och det är resorna som kostar pengar. Så först måste man nog bygga upp ligor i sina egna länder. Det finns ett intresse hos publiken att gå och titta på matcher. Men satsar de på en amerikansk-kanadensisk liga blir jag nästan sugen på att börja igen.

Hur påverkar det här SDHL och svensk hockey?

– Det kommer bli fler importer till SDHL. Det är den tredje bästa ligan i världen och den bästa i Europa. Jag förstår att man vill satsa på svenska spelare, men jag tror att det behövs expertis från andra länder som höjer nivån på svenska spelare så att vi kan utvecklas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.