För sex dagar sedan vann Calgary Inferno kanadensiskt guld efter att ha slagit Les Canadiennes de Montreal i finalen. I dag gråter spelarna över att ligan läggs ner. Foto: TT.

Chocken: Kanadas damliga i ishockey läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Bara dagar före ishockey-VM för damer i Finland har kanadensisk ishockey drabbats av ett chockbesked. Den högsta ligan, The Canadian Women’s Hockey League (CWHL), läggs ner den 1 maj.

”Tyvärr har affärsmodellen visat sig vara ekonomiskt ohållbar” skriver ligan i ett uttalande.

CWHL grundades 2007 och lockade snabbt till sig världens bästa spelare. Först 2017 fick spelarna lön för första gången – om än i blygsam omfattning. För en säsong betalades det ut mellan 13 800 kr och 69 000 kronor. Budgeten för hela ligan låg på under 28 miljoner kronor, uppger Global News.

”Jag är förtvivlad över att höra nyheten om att CWHL kommer att läggas ner” twittrar Calgary Infernos forward Brianne Jenner. Hon var med och tog silver för Kanada vid OS i Pyeongchang förra året.

”Det är svårt att smälta detta efter vår mest framgångsrika säsong hittills. Tack till ledare, spelare, tränare och fans som gjorde det möjligt under tolv säsonger. Vi kommer tillbaka och ska göra något bra av det här” twittrar Jenner.

Firade mästarguldet tidigare i veckan

För bara sex dagar sedan tog Calgary Inferno hem mästarbucklan Clarkson Cup (kanadensiska damers motsvarighet till Stanley Cup) under stora festligheter. Även om den första reaktionen är bestörtning pekar några i riktning mot USA och National Womens Hockey League och att den ligan kan stärkas efter dagens beslut i Kanada.

Sedan starten 2007 har två svenskor spelat i ligan. Under ligans första år spelade målvakten Cecilia Andersson sex matcher för Montréal Stars och 2010-2011 gjorde Danijela Rundqvist 22 matcher för Burlington Barracudas.

Kanada är tillsammans med USA den ledande nationen inom damhockeyn. Nationen har varit med i alla VM- och OS-finaler sedan dessa infördes på programmet 1990 och 1998.

VM i Finland inleds på torsdag. Kanada möter då Schweiz och Damkronorna ställs mot Tyskland. 16 av 20 spelare i Kanadas VM-lag spelar i CWHL.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.