Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT Nyhetsbyrån

Danmark tog historisk VM-seger mot Kanada

Uppdaterad
Publicerad

I deras första möte, 1949 vann Kanada med hela 47–0 – vilket var världsrekord i segermarginal.

Nu, 73 år senare, kom äntligen Danmarks första seger mot ishockeyns stormakt.

Danmark stod för en jätteskräll och vann med 3–2.

– Det var kul, säger veteranen Frans Nielsen.

Kanada har, tillsammans med Ryssland/Sovjet tagit flest VM-titlar i historien.

Danmark kan inte mäta sig med dem, över huvud taget. Faktum är att Danmark aldrig besegrat Kanada – förrän i kväll.

Ishockey-VM

Hård press i slutminuterna

Danmark, som förlorade med hela 0–47 mot Kanada i ländernas första möte vid VM i Stockholm 1949, vann med 3–2 – efter att ha tagit ledningen halvvägs in i den första perioden och sedan aldrig släppt den.

Kanada stod för en extremt hård press i matchens slutminuter, och lyckades reducera till 2–3 genom Ryan Graves med knappt fyra minuter kvar att spela, men lyckades aldrig få in en kvittering.

Höjdpunkter från matchen:

Dansk kvartsfinalchans

Därmed vann Danmark, efter att tidigare ha förlorat sju matcher och spelat en oavgjord mot Kanada, äntligen mot de nordamerikanska giganterna.

– Det var kul! Vi visste att vi skulle spela mycket i egen zon, men vi kämpade och alla gjorde skitjobbet. Vi spelade precis som vi skulle spela, säger den 38-årige veteranen Frans Nielsen till TV10.

Segern gör att Danmarks dröm om en kvartsfinalplats lever vidare i allra högsta grad. Laget ligger fyra i gruppen inför slutomgången. De möter då Slovakien, som ligger tre poäng efter just Danmark. Om Danmark tar poäng där är avancemanget klart.

– Det är kul! Vi brukar överraska nån gång i varje VM. I år var det Kanada, förra året var det Sverige eller nåt. Det är kul att vi inte bara kommer hit för att spela för att överleva, utan att vi även kan spela mot de bättre lagen och ha en chans. Nu har vi satt oss i en bra situation, nu gäller det att vi vågar spela igen, säger Nielsen, och fortsätter:

– Vi ska gå ut och försöka spela offensivt och spela smart som vi gjorde i dag.

VM

Kanada logo

Kanada

2 - 3

Danmark logo

Danmark

0-2, 1-0, 1-1
Helsinki Ice Hall, Helsingfors
Publik: 4005

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet