De tandlösa lejonen: 18 av 25 VM-debutanter

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleder Finland ishockey-VM när de ställs mot stornationen Kanada i premiärmatchen. Finland som alltid har varit en utmanare om VM-guldet men inför årets mästerskap ser läget minst sagt mörk ut för nationen med hela 18 VM-debutanter.

Finland har drabbats av häpnadsväckande många avhopp och har inte en enda spelare med klar NHL-status i truppen. I stället är det hela 18 debutanter av de 25 VM-spelarna där samtliga tre målvakter inväntar sin möjlighet att få göra debut.

– Det är fint att vara med och jag tror det blir en riktig hård kamp mot Kanada så jag ser fram emot det, säger Finlands målvakt Kevin Lankinen till SVT Sport.

Ishockey-VM

Ett tandlöst lejon enligt många där namn som poängkungen Alexander Barkov, stjärnan Patrik Laine och backbjässen Rasmus Ristolainen lyser med sin frånvaro. I stället får publiken bekanta sig med namn som Petteri Lindbohm, Mikko Lehtonen och Niko Mikkola.

Anledningen till de åtskilliga återbuden är många: skador, utgående kontrakt, ointresse och att NHL-slutspelet (med den stora finlandskolonin Carolina) fortfarande är i gång.

– De kommer lite med den här ”vi mot världen”-känslan. En tajt grupp som kommer samman och förlitar sig på ett bra försvar och ett bra målvaktsspel. Men de måste hålla sig utanför utvisningsbåset, det blir viktigt, säger SVT Sports expert Staffan Kronwall.

”Ett av alla tiders sämsta lag”

Spelarna har med andra ord mycket att leva upp till och de finländska medierna ser inte ut att ha speciellt höga förhoppningar på sitt VM-lag. Filip Saxén, sportchef på Hufvudstadsbladet, skriver bland annat:

”Ett av alla tiders sämsta lag – VM kan, om laget ens misslyckas lite i gruppspelet, sluta i en enorm katastrof. Presterar man i underkant kan Kanada, USA, Slovakien, Danmark och Tyskland placera sig före lejonen i tabellen”.

Mikael Granlund med målet som blev ett frimärke. Foto: TT Nyhetsbyrån

Tog VM-guld senast i Slovakien

Senast nationen tog en VM-medalj i den ädlaste valören på herrsidan var däremot i just Slovakien år 2011.

Den gången bjöd nationen på riktigt hockeygodis i form av det finska stjärnskottet Mikael Granlund. 27-åringen drog då världens alla blickar emot sig när han satte det spektakulära zorro-målet i semifinalen mot Ryssland. Nashville-forwarden fanns även med i den finländska truppen så sent som i fjol när laget slutade på en femte plats – och då med ett ”C” på bröstet.

Men i år är han alltså en av många andra NHL-proffs som avstår.

Matchen mellan Finland-Kanada sänds 16.00 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet