Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: BILDBYRÅN/SVT

SVT:s expert vill att SHL-domarna ska få fler hjälpmedel

Uppdaterad
Publicerad

Svensk ishockey har fått problem med filmningar.

Till den här säsongen tar SHL-domarna ett krafttag mot fusket – något SVT:s expert Jonas Andersson välkomnar.

– Det är ett fåtal spelare som står för de allra flesta filmningarna och domarna har stenkoll på vilka det är, säger han i Sportspegeln.

De senaste säsongerna har filmningarna ökat inom svensk ishockey. Något som lett till att SHL:s domarchef Tomas Thorsbrink besökt alla klubbar inför den här säsongen och pratat om just filmningar och förstärkningar.

SVT:s hockeyexpert Jonas Andersson håller med om att det är ett problem som riskerar att bli större om man inte gör något åt det.

– Jag tycker att det är ett problem för det är nästan helt omöjligt för domarna att se och du kan skapa dig sportslig framgång genom att filma, säger Andersson som vill ge domarna fler hjälpmedel.

– Jag skulle personligen gärna vilja se att domaren har en möjlighet att kolla på video under match, för det krävs. Man har det på vissa andra tilltag, och sen hårdare straff så det straffar sig där och då, och sen böter så klart. Sen gäller det att vi i media pratar om det så att det lyfts upp och inte blir socialt accepterat med filmningar inom hockeyn.

Han vill även understryka att det är långt från alla spelare som börjat filma.

– Det här är inte att allmänt problem, det är ett fåtal spelare som står för de allra flesta filmningarna och domarna har stenkoll på vilka det är, med- och motspelarna vet vilka det är så det är inte så att det är ett genomgående problem i ishockeyn men det påverkar många, säger Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.