Detroit, arkivbild. Foto: Bildbyrån

Tampa Bay chockat av Detroit – jumbon vann med 5-1

Detroit ligger sist i den centrala divisionen – Tampa Bay först.

Men efter två perioder hade Detroit en 4-0-ledning efter tre snabba mål i slutet av mittenakten.

Victor Hedman kunde i den tredje perioden reducera, men Detroit vann trots allt med klara 5-1.

– Segern är enorm. Alla vet att de vann Stanley Cup och de är ett av topplagen i ligan. Det är alltid speciellt att vinna mot den typen av spelare, säger Detroits målvakt Thomas Greiss.

Tampa Bay hade 17 raka segrar på hemmaplan mot Detroit. Senast Detroit segrade i Amalie Arena var 2011.

De flesta trodde nog att sviten skulle förlängas till 18 raka matcher. Detroit är ett av ligans sämsta lag – Tampa Bay är regerande mästare och ett topplag i ligan.

Men Detroit visade en enorm effektivitet i slutet av den andra perioden, som de hade med sig en 1-0-ledning inför efter att Dylan Larkin spräckt nollan med 13 sekunder kvar av första perioden.

Red wings utökade

Valtteri Filppula gjorde 2-0 på direktskott från vänstra tekningscirkeln efter att Luke Grendening hittat finländaren med en passning från högra hörnet. Och 29 sekunder senare skickade Christian Djoos iväg en puck från blå som gick i sargen, studsade ut framför mål, förbi Christopher Gibson i Tampakassen och hamnade vid Michael Rasmussens klubba som satte 3-0.

Knappt två och en halv minut senare hann även Marc Staal göra 4-0 strax efter att Brayden Point träffat stolpen för Tampa.

Hedman nätade

Tidigt i den tredje perioden tändes ett hopp för Tampa Bay när Victor Hedman med ett stenhårt handledsskott från blå som Thomas Greiss inte kunde stoppa. Hedmans 112 mål i karriären i hans 800:e match.

Tampa Bay pressade sedan på för ytterligare en reducering. Men istället för att komma närmare kunde Darren Helm sätta 5-1 med fem och en halv minut kvar av tredje i tom bur, vilket också blev slutresultatet. Att få bort något Tampaspöke var dock inget som Detroits tränare Jeff Blashill fokuserade på.

– Helt ärligt, om media inte sa det till oss hade vi inte haft någon aning. Men det är klart att vi inte vinner över dem ofta. Att lyckas mot dem känns verkligen bra. Speciellt med tanke på att de är ett så bra lag som de är och att de är regerande mästare, säger Blashill.

KLIPP: Hattrick av Wennberg när Florida vann