Foto: SVT/TT

Sågade Ovetjkin – hyllar nu Panarin: ”Vittnar om stort hjältemod”

Uppdaterad
Publicerad

Målvaktslegendaren Dominik Hasek har tidigare vädjat till NHL om att stänga av alla ryssar efter invasionen av Ukraina. Han har även kritiserat Alexander Ovetjkin.

I en exklusiv intervju med SVT Sport visar han nu sitt stöd till New York Rangers Artemij Panarin som  öppet kritiserat Vladimir Putin.

– Det vittnar om stort hjältemod, säger han.

På sin profilbild på Instagram poserar Washinghton Capitals storstjärna Alexander Ovetjkin med Rysslands president Vladimir Putin. Han har öppet uttryckt sitt stöd för honom, men efter den ryska invasionen av Ukraina var han inte tydlig.

– Tja, han är min president. Men som sagt, jag är inte så politiskt insatt. Jag är en idrottsman och som jag sa så hoppas jag att allt snart är över. Det är en tuff situation för båda sidor. Jag hoppas bara att det tar slut, men jag har ingen kontroll över situationen, sade han då.

Det uttalandet ger den tjeckiske legendaren Dominik Hasek, 57, inte mycket för.

– Att han inte är intresserad av politik är en lögn. Till och med ett barn vet vad ett krig är. Allt han säger om ryska attacker är lögner och ursäkter. Jag skulle nästan vara gladare om han hade sagt att Ryssland har rätt att ta över Ukraina, jämfört med den saga han nu berättar.

Ovetjkin har nämnt press från Ryssland som en anledning till att inte ge fler intervjuer. Har du någon förståelse för hans situation?

– Ja, han är i en svår situation, men det är ingen ursäkt över huvud taget. Han har alltid varit en stor Putin-anhängare, säger Hasek.

En annan rysk NHL-stjärna som har uttalat sig om kriget i Ukraina är New York Rangers Artemij Panarin. Han har öppet kritiserat Vladimir Putin.

– Att han kritiserade Putin öppet och visade sitt stöd till Alexej Navalnyj (oppositionspolitiker) visade att han framhåller demokratiska värden. Det vittnar också om stort hjältemod. Vi vet hur det brukar gå för Putins motståndare, säger Hasek.

Hur mycket kan idrottsliga sanktioner påverka politiken i Ryssland?

– Enormt mycket. Kanske inte just nu, men för varje vecka som går så kommer det ryska folket att känna av det mer och mer. Speciellt vad gäller ishockeyn, som är en nationell stolthet för dem.

– Alla deras landslag är redan avstängda. Det kommer att skapa misstro mot landet styre hos befolkningen och det är en av anledningarna till varför jag vill att alla ryska spelare i NHL ska stängas av direkt. Det skulle vara en jättetuff smäll för Putin. Det skulle utan tvekan försvaga hans position och hjälpa Ukraina.

SVT Sport har sökt Alexander Ovetjkin, bland annat via Washington Capitals representanter.

Se ”Hockeykväll” ikväll klockan 22.00 på SVT Play och 22.30 i SVT1.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.