Alexander Ovetjkins vädjan: ”Inget mer krig”

Uppdaterad
Publicerad

Alexander Ovetjkin har tidigare vägrat uttala sig om Rysslands invasion av Ukraina.

Nu bryter NHL-stjärnan tystnaden.

– Snälla, inget mer krig, vädjar han.

Ryske storstjärnan Alexander Ovetjkin är sedan tidigare uttalad Putin-supporter.

På sin profilbild på Instagram poserar 36-åringen tillsammans med den ryska presidenten, vilket har väckt stor uppmärksamhet i samband med Rysslands pågående invasion av Ukraina.

Nu väljer Washingtons kapten att uttala sig om situationen, efter att först begärt mer tid på sig innan eventuella yttranden.

– Det är en svår situation. Jag har min familj i Ryssland och det är läskiga tider vi befinner oss i. Men det finns ingenting vi kan göra. Vi får bara hoppas att det tar slut snart och att allt ordnar sig, säger han på en presskonferens.

”Vill inte att någon ska dö”

– Snälla, inget mer krig. Det spelar ingen roll vilka länder som krigar – Ryssland, Ukraina eller något annat land. Jag anser att vi måste leva i en fredlig värld. Jag vill inte att någon ska skadas eller dö, jag hoppas att det snart är över.

För fem år sedan startade han en rörelse för att stödja Vladimir Putin, men när han på dagens presskonferens fick frågan om han alltjämt stöttar presidenten var han återhållsam.

– Tja, han är min president. Men som sagt, jag är inte så politiskt insatt. Jag är en idrottsman och som jag sa så hoppas jag att allt snart är över. Det är en tuff situation för båda sidor. Jag hoppas bara att det tar slut, men jag har ingen kontroll över situationen, säger han.

ARKIV: Här duckar Ovetjkin media (25 februari):

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.