Lucas Raymond kan få sällskap av Elmer Söderblom i Detroit. Foto: Bildbyrån

Raymond: ”De har nästan en förkärlek för svenskar”

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare Frölundaspelaren Lucas Raymond gör succé i NHL-klubben Detroit Red Wings.

Snart kan han få sällskap av en hel drös tidigare lagkamrater.

– De har nästan en förkärlek för svenskar, säger Raymond i Hockeykväll.

Spelare som Henrik Zetterberg, Nicklas Lidström och Niklas Kronwall var tongivande under Detroits storhetstid på 2000-talet. De senaste säsongerna har det däremot gått tyngre för den klassiska klubben men nu börjar vindarna vända.

Bland annat tack vare svenskrookien Lucas Raymond som i sin första säsong har växt ut till en av lagets viktigaste spelare.

– Med tanke på hur många fantastiska svenska legendarer som har spelat i Detroit, så har det lite banat vägen och gör det lite enklare. De har nästan en förkärlek för svenskar, säger Raymond.

Detroit kämpar just nu om en slutspelsplats.

– Känslan i Detroit just nu är grymt rolig och fansen är fantastiska varje match. Det är en förväntansfull miljö i Detroit. Sen spelar vi och lever såklart i nuet och ger allt för att ta oss till slutspel. Men det är en förhoppningsfull stämning, säger Raymond.

Flera Frölundaspelare draftade

Raymond är långt ifrån den enda spelaren med rötter i Sverige – och Frölunda – som Detroit har rättigheterna till. Spelare som Simon Edvinsson, Elmer Söderblom och Theodor Niederbach är alla draftade av klubben.

Elmer Söderblom har gjort 18 mål den här säsongen i SHL.

– Det känns bra. Jag är i bra form och det är bara att fortsätta på det spåret, säger han.

Hur ser du på nästa säsong?

–  Vi får se. Jag tar den här säsongen först och så får vi se hur det känns efter säsongen.

KLIPP: Lucas Raymond öppnar för JVM

Hyllar tidigare lagkamraterna

Raymond har spelat med Söderblom i många år, både på senior- och juniornivå. Och han är imponerad.

– Han har varit grym den här säongen. Varje gång jag kollar känns det som att han gör mål. Det är grymt kul att se. Jag tycker att det är imponerande att en så stor kille är så snabb och rörlig. Han har ett grymt skott och är stark på pucken, säger han.

En som Detroits hyser stora förhoppningar till är 19-årige backen Simon Edvinsson som den här säsongen har växt ut till en av Frölundas bästa backar.

– Av det jag har sett så har Simon varit grym i år. Han är väldigt stor och enormt rörlig och har ett fantastiskt spelsinne. Han har kvaliteter för att bli en riktigt bra back, säger Raymond.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.