Foto: Bildbyrån

Mäktiga milstolpar för svenska rookieduon: ”Stolt”

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges succérookies Rasmus Dahlin och Elias Pettersson stod för varsin mäktig milstolpe i natt. De är nu ikapp NHL-legenderarer som Bobby Orr och Pavel Bure.

– Det var Bure jag kom ikapp, va? Ja, det var ju en hygglig spelare, säger Pettersson.

Backtalangen Rasmus Dahlin noterades för en assist när han Buffalo besegrade St Louis med 4–3 efter straffläggning.

Passningspoängen innebär att 18-åringen är uppe på 38 poäng på 72 spelade matcher under sin första NHL-säsong. Dahlin kliver därmed upp på samma poäng som Bobby Orr, och de två delar nu andraplatsen vad gäller poängligan för 18-åriga försvarsspelare.

Enda backen som gjort fler poäng som 18-åring är Dahlins nuvarande tränare, Phil Housley, som säsongen 82/83 gjorde 57 poäng innan han fyllde 19 (totalt 66 under säsongen).

Noterbart i Buffalo-segern var att Alexander Nylander fick jubla över sina två första poäng i NHL. I sin fjärde match stod han för två assistpoäng, där flippassningen till Conor Shearys 3–1-mål höll världsklass.

Pettersson: ”Jag är väldigt stolt”

Dahlin gick först i NHL-draften i somras men har hamnat i skuggan av en annan succérookie från Sverige – Elias Pettersson.

Vancouvers 20-åring tangerade Pavel Bures och Ivan Hlinkas klubbrekord på 60 poäng med en assist mot Dallas.

– Det känns såklart bra, säger Elias till klubbens hemsida.

Elias Pettersson har producerat 60 poäng (27 mål och 33 assist) på 61 matcher under sin första säsong i världens bästa hockeyliga. Trots att han dragits med en del skadeproblem.

– Det var Bure jag kom ikapp, va? Ja, det var ju en hygglig spelare. Jag är väldigt stolt över den noteringen.

NHL

Dallas Stars logo

Dallas Stars

2 - 3

Vancouver Canucks logo

Vancouver Canucks

0-2, 1-0, 1-0, 0-0, 0-1
American Airlines Center, Dallas, TX
Publik: 18125

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.