Luc Tardif, till vänster, och René Fasel. Foto: Bildbyrån

Efter 27 år – ny ordförande i Internationella ishockeyförbundet

Uppdaterad
Publicerad

Luc Tardif är ny ordförande i det internationella ishockeyförbundet IIHF.

68-åringen tar över efter René Fasel som satt på posten i 27 år.

Dessutom blev svenske Anders Larsson invald i styrelsen.

Tardif vann valet mot Franz Reindl i den fjärde och sista omgången.

– Jag är fast besluten att öppna upp vår vackra sport, främja den, försvara den, förbereda den för framtiden men framför allt att respektera den med värdighet, säger Luc Tardif i ett uttalande på IIHF:s hemsida.

68-åringen blir den 14:e ordföranden i IIHF och den andra från Frankrike. Han tar över efter René Fasel som var ordförande i 27 år. I sitt uttalande säger Tardif att han hoppas leva upp till Fasels förväntningar.

– Jag har bara min beslutsamhet , min galna passion för den här sporten, min känsla för lagarbete, min respekt för människorna och min ärlighet att erbjuda. Tro mig, jag kommer att göra allt för att vara i nivå med dina förväntningar.

Anders Larsson invald i styrelsen

Tardif, som har medborgarskap i både Frankrike och Kanada, har bland annat suttit i IIHF:s tävlingskommitté och var också ordförande i det franska ishockeyförbundet 2006-2018.

Dessutom valdes i dag Anders Larsson, ordförande i Svenska ishockeyförbundet, in i IIHF:s styrelse.

– Det är förstås både roligt och viktigt att svensk ishockey återigen tar plats i IIHF:s styrelse. Vi är en av de större ishockeynationerna och det är många frågor som också vi och våra klubbar kommer att möta de kommande åren. För egen del är det så klart en spännande och rolig utmaning och att få bidra med vår kunskap och erfarenhet i att utveckla den internationella ishockeyn, säger Anders Larsson i ett pressmeddelande.

Det är första gången på fem år som Sverige har en representant i Internationella ishockeyförbundet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer