Foto: BILDBYRÅN

Efter beslutet: ”Jag känner ro i kroppen”

Uppdaterad
Publicerad

I går meddelade Anna Borgqvist att hon slutar i Damkronorna. Den ekonomiska ersättningen är för låg och hon tycker inte att situationen är värt det längre.

– Efter beslutet känner jag ro i kroppen, säger Borgqvist till SVT Sport.

Hon bytte klubb från Brynäs till Leksand efter den gångna säsongen. Precis som de allra flesta hockeyspelarna på damsidan måste hon balansera jobb eller plugg med en elitsatsning. Men väljer nu alltså att sluta i landslaget.

– Det handlar dels om förutsättningar. Hur vardagen ser ut. Man måste jobba en viss procent, kasta i sig mat och sen träning, gym eller isträning. Det blir ingen hållbar vardag. Det är mycket matcher både med klubblag och landslag. Det finns aldrig några luckor för återhämtning, säger Borgqvist.

Damkronorna

Hon anser inte längre att det är värt det.

– Det beror väl på ens egen situation om man tycker att det är värt det eller inte och det tycker inte jag längre. Det känns bra mentalt att ha tagit det här beslutet, att satsa på klubblaget, blir ro i kroppen.

”Måste ändras drastiskt”

Hon väljer att fortsätta i klubblaget men tror inte att hon kommer komma tillbaka till Damkronorna.

– Jag tror inte att det kommer ändras så drastiskt. Jag tänker att det kommer ta tid och då är nog min tid över.

Några spelare i Damkronorna får ersättning från SOK, inte tillräckligt för att finansiera satsningen, det blir fler när OS kommer närmare.

– Det måste bli mer rättvist så att alla kan få det. Det som är nu räcker inte. Men det är mer en fråga för förbundet och klubbarna. Det är de som måste ro hem det inte SOK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet