Damkronornas stjärna Anna Borgqvist har tvingats till en ny knäoperation. Foto: Andreas Hillegren/TT

Måldrottningen opererad: ”Tänkte att nu får det vara nog”

Uppdaterad
Publicerad

Fem år. Fem knäoperationer. Damkronornas 22-åriga VM-måldrottning har varit förföljd av ett skadehelvete. – Jag tänkte att nu får det vara nog, säger Anna Borgqvist till SVT Sport.

Mardrömmen började 2010. Då slet hon av korsbandet och det var bara starten på en av flera operationer.

– De satte in en skruv i mitt knä. Men de fick gå in igen några månader senare och ta bort den. Efter det har menisken krånglat två gånger som en följd av att knäet var som det var, säger hon.

Damkronorna

När hon som mest såg fram emot ett hemma-VM i Malmö efter att slutspelet var slut med Brynäs kom nästa smäll. Knäet måste opereras igen.

”Verkligen jobbigt mentalt”

– Det var verkligen jobbigt mentalt. Jag låg där på operationsbordet och var väldigt nervös. Jag trodde att jag när jag gjorde den förra så fick det vara nog. Det tar emot psykiskt när man får veta att man ska göra en till, säger Anna Borgqvist.

Det var tre år sedan den förra operationen. Den här gången handlade det om en annan typ av problem än tidigare. Ännu en gång krånglade knäet.

– Det var brosk och det sprakade liksom lite i knäet. Det gjorde inte ont, men något var konstigt. Jag var rädd för en ny smäll men läkarna sa att jag kunde spela. Det satte sig mer mentalt, men jag fick väldigt bra stöttning av dem och av närstående, säger hon.

”Ledande spelare i landslaget”

I sommar fyller hon 23 och vill fortsätta satsa vidare efter målsuccén i Damkronorna. Anna Borgqvist satte fem mål och hade ett bra VM personligen. Närmast väntar rehabträning efter tillthålsoperationen och hon får anpassa träningen efter sitt knä. Hon kommer vara spelklar till hösten. Trots alla motgångar har hon inga tankar på att lägga av.

– Tanken har väl slagit en, men den försvinner rätt fort. Det hjälper väldigt mycket att titta på bilder och se glädjen i hockeyn. Jag älskar att spela hockey och att vara i landslaget. Jag vill vara där, spela fler turneringar och vara en ledande spelare i landslaget. Jag måste tänka att det inte kommer att hända igen. Annars skulle jag bli knäpp, säger hon.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet