Erika Grahm, Sverige, och Japans Kanami Seki under ishockey-VM tidigare i år. Foto: Bildbyrån

Efter Damkronornas bojkott – Japan tar Sveriges plats

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges ishockeydamer bojkottar nästa veckas femnationsturnering i Finland som en protest mot svenska ishockeyförbundet. I Damkronornas frånvaro bjuds i stället ett utomeuropeiskt lag in.

– Som tur är har vi tagit med outsidern Japan – så det kan rädda turneringen, säger Finlands förbundskapten Pasi Mustonen till SVT Sport.

Damkronorna kommer inte att åka till Finland för nästa veckas träningsturnering. Bojkotten är en protest mot flera saker, bland annat att avtalet som ger ersättningar under landslagssamlingar inte har förlängts.

Nu kommer beskedet att finska ishockeyförbundet, som står som värd för den stundande femnationsturneringen, ersätter Sveriges plats med Japan.

– Det jobbas ordentligt i bakgrunden nu på att göra om hela programmet. Som tur är har vi tagit med outsidern Japan – så det kan rädda turneringen. Alla lag får därmed sina fyra matcher om alla kan tänka sig att spela mot Japan, säger finske förbundskaptenen Pasi Mustonen till SVT Sport.

– På det sätter räddar vi veckan vad gäller antal matcher.

Vet du om det blir några konsekvenser för svenska förbundet?

– Som jag har förstått det har Sverige förbundit sig till ett fyra års avtal att de deltar på vissa europeiska turneringar. Nu uteblir de plötsligt. Förbunden måste kunna lita på varandra att de skickar ett lag. Det är något som förbunden får reda ut sinsemellan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.