SDHL kan komma att ändra slutspelet Foto: Bildbyrån

Efter kritiken – SDHL kan ändra slutspelsupplägg

Publicerad

Det nya slutspelsupplägget i SDHL har kritiserats – nu öppnar ligan för att göra förändringar till nästa säsong.
– Vi måste ta till oss av kritiken, säger Angelica Lindeberg, kommersiellt ansvarig för SDHL.

Lindeberg är på det stora hela nöjd med slutspelet i damligan som denna säsong utökats till bäst av fem matcher från tidigare bäst av tre. Fyra av sex hittills spelade matchserier har slutat med 3–0 i matcher och de två övriga har gått till fyra matcher.

– Det blir mer sportsligt rättvist med bäst av fem. Om vi bestämmer oss för att ha det här nästa år också så tror jag att det kommer att bli jämnare, säger hon.

Däremot finns det detaljer i upplägget som har kritiserats.

Få hemmamatcher

Som att högst rankade lag bara spelar en av de tre första matcherna i varje slutspelsomgång på hemmaplan och därmed har de lägre rankade lagen fått fler hemmamatcher. Grundseriesegraren Luleå har exempelvis bara spelat tre av sju matcher på hemmaplan och har sina två närmaste finalmatcher på bortaplan i Linköping i helgen.

– Jag förstår kritiken, men när vi satt och hade den här diskussionen för ett år sedan så lät det som det bästa alternativet. Med facit i hand så kanske det inte var det. Det är därför vi behöver utvärdera för att se vad vi kan göra bättre till nästa säsong, säger Lindeberg.

TT: Det låter som att det blir en förändring?

– Utan att säga för mycket behöver vi i alla fall se vilka andra alternativ som finns.

Sena värvningar

En annan kritik är att damerna hade samma datum för transferfönstrets stängning som herrarna (15 februari). Då hade redan slutspelet börjat och några lag förstärkte, bland annat Linköping som tog in tre nya spelare. Finländska stjärnan Susanna Tapani, målskytt i första finalen, var en av dem.

– Det är också en sak som är högt på agendan och där måste vi prata med Svenska ishockeyförbundet för att se om vi kan ha en särskild skrivning för damserierna. Personligen skulle jag vilja ha deadline runt den 17 januari, säger Lindeberg.

SDHL kommer att ta beslut om eventuella förändringar efter att finalserien är över.

Så spelas SM-finalserien

Visa

Final 1: Luleå–Linköping 0–3.
Final 2, lördag: Linköping–Luleå (14.15, SVT).
Final 3, söndag: Linköping–Luleå (14.15, SVT).
Ev final 4, onsdag 20/3: Luleå–Linköping (18.00, SVT).
Ev final 5, torsdag 21/3: Luleå–Linköping (18.00, SVT).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer