Efter övergreppen: Uppgörelse klar mellan Kyle Beach och Chicago Blackhawks

Uppdaterad
Publicerad

NHL-laget Chicago Blackhawks har gjort upp med den förre spelaren Kyle Beach som anklagat en ledare för sexuella övergrepp för elva år sedan.

Vid ett möte på onsdagen nådde parterna en överenskommelse, vars innehöll inte offentliggörs.

”Blackhawks hoppas att det här kan ger någon form av ro och avslut för herr Beach. Och när det gäller Blackhawks organisation är vi fast beslutna att vara en ledstjärna när det gäller professionalism, respekt och integritet”, säger Chicago-ledningen i ett uttalande.

Under hösten visade en oberoende utredning att flera ledare i NHL-laget inte agerat när Beach berättat om övergreppen 2010. Det ledde bland annat till att Chicagos general manager Stan Bowman avgick och senare lämnade även den förre tränaren Joel Quenneville sitt nuvarande jobb i Florida. NHL bötfällde även Chicago med 2 miljoner dollar (18,3 miljoner kronor).

Beach berättade i en tv-intervju att videocoachen Brad Aldrich förgripit sig på honom som 20-åring och hur han har bedövat sig med alkohol och droger för att förtränga minnena. Det blev aldrig någon NHL-karriär för Beach som spelat i AHL, i Österrike och de senaste åren i den tyska tredjeligan. Han spelade även sju matcher i HV71 under hösten 2013.

Kyle Beachs berättelse har lett till att fler vittnat om övergrepp inom idrotten. I Sverige har det framför allt handlat om övergrepp i samband med så kallade inkilningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.