Erik Granqvist och Stefan Nilsson i Luleå. Foto: Bildbyrån

”Skuggan” ringde upp Granqvist: ”Vi hade ett fint samtal”

Uppdaterad
Publicerad

Stefan ”Skuggan” Nilsson spelade i Luleå när Erik Granqvist utsattes för övergrepp under en inkilning.

Om just Nilsson var med då minns ingen av dem men under torsdagen ringde ”Skuggan” till Erik och bad om ursäkt.

– Vi hade ett långt och fint samtal, där vi båda är överens om att vi alla tillsammans måste jobba för att hockeyn ska bli en säker och trygg miljö för alla barn och ungdomar, säger Erik Granqvist till SVT Sport.

Sedan Erik Granqvist berättade om sina upplevelser i Viaplays NHL-studio och i hockepodden har hundratals personer hört av sig till honom på mejl, sms och telefonsamtal. En av dem som har ringt är före detta lagkamraten Stefan ”Skuggan” Nilsson. ”Skuggan” var lagkapten i Luleå under 90-talet och är i dag general manager i klubben.

– ”Skuggan” ringde mig och bad om ursäkt och jag är inte arg på dem som gjorde det här. Jag minns ärligt inte om just ”Skuggan” var med på det som hände mig. Vi var alla så unga och var bara en bricka i ett spel och en kultur, säger Erik Granqvist till SVT Sport.

”Skönt att höra att Erik mår bra”

Samtalet ägde rum på torsdagsmorgonen och var väldigt givande och mycket uppskattat av Granqvist.

– Vi hade ett långt och fint samtal, där vi båda är överens om att vi alla tillsammans måste jobba för att hockeyn ska bli en säker och trygg miljö för alla barn och ungdomar.

SVT Sport har varit i kontakt med ”Skuggan” som berättar om samtalet med Granqvist.

–  Vi hade ett väldigt bra samtal, där vi pratades vid i ungefär en timme. Det var skönt att höra att Erik mår bra och att få berätta för honom att han var stark och modig som berättat om det som vi och många med oss fått uppleva som unga idrottsmän, skriver han till SVT Sport.

”Finns ett stort jobb för oss inom idrotten”

Enligt ”Skuggan” var det ett givande samtal och han tycker att saker och ting går åt rätt håll och att den gamla kulturen börjar suddas ut även om mycket kvarstår att göra.

– Förutom att prata med en gammal vän och lagkompis så kändes det bra att kunna konstatera att mycket skiljer sig åt från hur det var för 25-30 år sedan. Men att det fortsatt finns ett stort jobb för oss inom idrotten, exempelvis att fånga upp när personer av olika anledningar inte mår bra och att man vågar prata om det i tid.

Luleå gick tidigare idag ut med ett uttalande.

”Eriks berättelse ger oss ännu mer kraft och energi att jobba ännu hårdare med att bli bättre. Allt för att våra ungdomar ska utvecklas i rätt riktning.”

Det var efter att Kyle Beach trädde fram förra veckan och vittnade om hur han 2010 blev utsatt för sexuella övergrepp av videocoachen i hans dåvarande klubb Chicago som Granqvist valde att berätta vad han varit med om.

KLIPP: Erik Granqvist vittnar om övergrepp i hockeyvärlden (4 november 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.