Elitspelarens oväntade karriärbyte – blev materialare

Uppdaterad
Publicerad

Han var draftad av Montreal Canadiens och har spelat SHL-hockey med Modo. Och han var med i Timrås lag som i våras vann en raffinerad kvalserie mot Karlskrona och tog steget upp i högsta serien.

Men bara 26 år gammal hade John Westin plötsligt fått nog. Och han bytte spår i livet. Men är ändå kvar inom hockeyn i allra högsta grad!

Som materialförvaltare.

– Det är många som har reagerat och tyckt att det är konstigt. Jag hade helt enkelt fått nog av matcher. Det gick så långt att jag tyckte att försäsongsträningen var roligare än själva tävlandet. Men jag älskar verkligen hockey fortfarande, säger John Westin till Svt Sport.

Han stod plötsligt utan jobb och utbildning. I somras började han ett arbete på en plastfabrik. Saknaden efter hockeyn var stor.

Men så plötsligt hörde Timrå av sig. Klubben han tillhört i fyra säsonger. John Westin fick ett erbjudande om att bli lagets andre materialförvaltare. Anders Huss (tidigare stjärna Timrå och Brynäs) behövde hjälp med att sköta alla åtaganden.

Rena drömjobbet

– Rena drömmen och jag tvekade inte en sekund att tacka ja. Visst...det är ett tufft jobb. Men nu får jag vara i den miljö jag trivs bäst i. Runt laget, i omklädningsrummet. Snacka med kompisarna. Och stå vid sidan under matcherna men ändå vara delaktig. Det är det som är tjusningen med hockey för mig...idag, säger John Westin.

Vad är hemligheten för att lyckas som ”materialare”?

– Utan tvekan ordning och reda! Det gäller att vara noggrann och att inte glömma. Det är ofta väldigt långa dagar. Och mycket att tänka på.

John Westin har fullt upp hela tiden. Vi följer honom under en hel matchdag. Det är allt från skridskoslipning till att ta hand om smutstvätten.

Är hockeyspelare bortskämda?

Hahaha! Joo...så kan det nog vara på sätt och vis. Men det gör inget. De ska ha det bra. Och jag gillar att skämma bort dem.

Se hela reportaget nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.