Emma Eliasson deppar i OS i Sotji 2014. Nu sommarpratar hon. Foto: Bildbyrån/SR

Emma Eliasson om landslagsbråket: ”Förlorade många av mina närmsta vänner”

Uppdaterad
Publicerad

Blott 28 år gammal valde en av Sveriges mest framgångsrika spelare att lägga ned karrirären efter ett offentligt bråk med förbundskapten Leif Boork.

I dag sommarpratar Emma Eliasson och talar ut om den tuffa tiden som föranledde slutet på karriären.

– Visst smärtar det att jag förlorade många av mina närmaste vänner när vi gick olika vägar i konflikten med landslagsledningen, säger Eliasson i Sommar i P1.

Efter en debut i Damkronorna vid 14 års ålder så tog Emma Eliassons landslagskarriär slut i förtid vid 28 års ålder. Efter ett offentligt och infekterat bråk med landslagsledningen så valde backen att lämna damkronorna, ett beslut hon berättar om i dagens ”Sommar i P1”.

– Mitt sista år som hockeyspelare gick från att handla om prestation, framgångar och utmärkelser till konflikter, svek och en förlorad plats i landslaget. Visst smärtar det att jag förlorade många av mina närmaste vänner när vi gick olika vägar i konflikten med landslagsledningen, det kom emellan oss och jag saknar det vi hade, säger Emma Eliasson.

Damkronorna

”Återkoppling var i princip obefintlig”

En stor del av konflikten var det uppmärksammade brev som författades och skrevs under av 14 spelare i damkronorna. Ett brev som kritiserade Svenska Ishockeyförbundets hantering av damlandslaget, något som enligt Emma Eliasson mottogs av döva öron.

– Det där mejlet och den kritiken ledde aldrig till någon verklig förändring, vi fick aldrig vårt möte och återkopplingen var i princip obefintlig. Däremot har många av tjejerna berättat för mig att de en efter en blev uppringda av Svenska Ishockeyförbundet. Jag klandrar dem inte för att de valde att stanna kvar i landslaget inför OS i Pyeongchang. För min del kom aldrig något samtal från vare sig tränare eller förbund, men via media fick jag veta att jag inte längre fanns med i landslagstruppen.

Trots att karriären tog slut vid bara 28 års ålder hann Emma Eliasson med att vinna OS-silver, VM-brons, ett SM-guld och fyra SM-silver. Efter spel i Modo, Brynäs och Munksund-Skuthamn så fick Eliasson som kapten höja en skrällartad SM-buckla 2016 med Luleå.

SVT Sport har sökt tidigare förbundskaptenen Leif Boork.

Sommar i P1 sänds i Sveriges Radio P1 13:00 och finns att lyssna till som podd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet