Foto: Bildbyrån

En manlig elitspelare tjänar mer än ett helt damhockeylag

Uppdaterad
Publicerad

En manlig hockeyspelare på elitnivå tjänar i genomsnitt mer pengar än vad ett helt lag gör på damsidan. Det framkommer i en färsk rapport som Novus tagit fram.

Enligt rapporten, som är publicerad av fackförbundet Unionen men genomförd av Novus, tjänar en manlig hockeyspelare i genomsnitt 121 000 kronor i månaden, att jämföra med damernas snittlön på 5500 kronor. 40 procent av damerna säger att de inte har någon ersättning alls.

Av de tillfrågade kvinnliga spelarna svarar sju procent att de klarar av att leva på lönen de får från hockeyn. På herrsidan är den siffran 99 procent.

– Idrott på elitnivå är att betrakta som ett yrke. Därför måste lönerna och villkoren vara bra, så att de fungerar för spelarna. För herrarnas hockey har det funnits kollektivavtal sedan 1999. Vi vill att klubbarna samlar sig och tecknar kollektivavtal även för damligan, säger Unionens förbundsordförande Martin Linder.

Bortsett från den ekonomiska ersättningen framgår det att männen i större utsträckning har tillgång till exempelvis massage, sjukgymnast, naprapat, mental träning och förtur till sjukvård. 91 procent av männen säger att de har tillgång till läkare medan 29 procent av kvinnorna svarar att de har den tillgången.

Frågor har ställts till SHL och SDHL samt allsvenskan och damernas division 1. Totalt har 92 kvinnor och 62 män svarat på undersökningen.

SE MER: I fjol strejkade Damkronorna för bättre villkor – se vad konflikten handlade om

Här är några av resultaten

  • 99 procent av männen säger att de kan leva på att spela hockey, medan bara 7 procent av kvinnorna kan det.
  • 40 procent av kvinnorna har ingen fast ersättning från hockeyn.
  • Bland kvinnor som har en fast ersättning från sina klubbar är snittbeloppet 5334 kronor per månad, bland männen är snittlönen 120 896 kronor.
  • En majoritet av männen säger att de har tillgång till massage, sjukgymnast, naprapat, mental träning, förtur till sjukvård, tandläkare ”helt och fullt ut i den utsträckning de önskar.” Betydligt färre kvinnor har det. Exempelvis har 91 procent av männen tillgång till läkare, men bara 29 procent av kvinnorna.
  • 42 procent av männen och 4 procent av kvinnorna har barn.
  • 39 procent av kvinnorna och 3 procent av männen säger att de kommer att sluta spela hockey på grund av att de vill skaffa familj. Damerna har i högre grad avstått från eller skjutit upp att skaffa barn på grund av sin hockeykarriär.
  • Männen har betydligt fler bonusar än kvinnor. Majoriteten av damerna får ingen bonus alls.
  • 83 procent av herrarna och 27 procent av damerna är nöjda med sina villkor inom hockeyn.
  • Samtliga tillfrågade män spelar hockey på heltid, medan bara 29 procent av kvinnorna gör det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.