USA-stjärnorna: ”Behandla inte spelarna som deltidsarbetare”

Uppdaterad
Publicerad

De är hockeyvärldens bästa tvillingsystrar – och har vigt sitt liv åt att skapa bättre förutsättningar för idrottande kvinnor.

Under hösten har USA:s Jocelyne och Monique Lamoureux följt Damkronornas kamp för bättre villkor.

2017 var relationen mellan USA:s ishockeyförbund och landets damlandslag körd i botten. Spelarna gick ut och krävde bättre villkor – för sig och kommande generationers damhockey.

Två av de mest tongivande rösterna tillhörde stjärnorna Jocelyne och Monique Lamoureux, tvillingsystrarna som bärgat både VM- och OS-titlar till sitt land. De tog strid mot förbundet – och vann.

Damkronorna

När de båda blev mammor med bara en månads mellanrum, var en snabb resa tillbaka till elitnivå möjlig tack vare förståelse och sanktionerat stöd från amerikanska hockeyförbundet.

Under året har de följt damkronornas liknande kamp på andra sidan Atlanten.

– Om du vill ha ett landslag som vinner medaljer men behandlar spelarna som att hockeyn är ett deltidsjobb, då kommer de prestera som ett deltidsjobb, säger Jocelyne till SVT Sport.

Se hela reportaget i spelaren nedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet