Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ansvarige om tacklingarna: ”Damer vill spela ishockey” Foto: Bildbyrån.

Enkät visar: Domare och spelare nöjda med nya tacklingsregel i damhockeyn

Uppdaterad
Publicerad

345 spelare har sagt sitt om tacklingarna inom damhockeyn.

Enkäten visar att 86 procent av spelarna är mycket positiva eller positiva till den nya regeln. Även domarna är väldigt nöjda.

– Jag är lite överraskad över att det är ett så högt antal som var positiva, säger ansvarige Morgan Johansson till SVT Sport.

För första gången tillåts i år tacklingar, förutom de så kallade open ice-tacklingarna, i SDHL och andraligan NDHL.

Morgan Johansson, tidigare domare och ansvarig för att utvärdera regeländringen, har gjort en anonym enkät bland spelarna i ligan som visar att tacklingarna tagits emot väl.

49,3 procent av spelarna är mycket positiva till att man numera tillåter tacklingar i ligorna samtidigt som 37,1 procent är positiva. 8,7 procent svarar varken eller medan 4,6 procent är negativa.

– Vi visste att det var ett högt antal som var positiva. Men att det var så många trodde jag faktiskt inte, säger Johansson.

Han tycker sig se ett mer fysiskt spel i år.

– Det är ett hårdare spel men jag tycker absolut inte att det är fulare, det visar också utvisningstatistiken. Vi har inte speciellt många fler utvisningar och vi har jättemånga färre anmälningar till disciplinnämnden, så de fulare förseelserna är det mindre av. Det är positivt i alla riktningar.

Fler hjärnskakningar

Morgan Johansson är projektledare för Projekt Nollvision som handlar om att förbättra spelarnas säkerhet, inte minst när det gäller hjärnskakningar.

Hjärnskakningarna har förvisso ökat i år men Johansson tycker det är för tidigt att dra några slutsatser efter bara en halv säsong.

– Numerärt i dagsläget under seriematch är det åtta stycken och det är vad vi hade förra året på hela säsongen. Tittar man på situationerna så har många inget med tacklingarna att göra. Det är svårt att säga, vi får summera när säsongen är över och se vad som hänt.

”Fler länder intresserade”

Johansson menar att man från svenskt håll hoppas att reglerna sprider sig internationellt.

– Vi påverkar internationella ishockeyförbundet  och även andra länder till att titta på det här. Det är fler länder som är intresserade av att införa det här också.

Även bland domarna jublas det åt de nya reglerna. 92,5 procent svarar att de blivit lättare med bedömningarna sedan tacklingarna infördes. 4,5 procent svarar varken eller och 3 procent svarar nej.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer