Erik Gustafsson kan knappt tro sina ögon efter att ha gjort NHL-karriärens första hattrick. Isen fylldes snabbt med kepsar vilket traditionen bjuder. Foto: TT

Erik Gustafssons första mål för säsongen blev ett hattrick

Uppdaterad
Publicerad

Backen Erik Gustafsson hade spelat 31 matcher för Washington den här säsongen utan att göra mål. I natt lossnade det rejält för den förre djurgårds- och frölundaspelaren, som gjorde hattrick när Toronto besegrades med 5-2.

Det var även Gustafssons första hattrick i NHL i sin 341:a match och de första målen för Washington sedan han skrev på ett ettårskontrakt i somras.

– Att få göra första målet för klubben och göra ett ”hatty” som topp på det är ganska osannolikt. Det var en härlig känsla, säger 30-årige Gustafsson till NHL.

Gustafsson inledde målskyttet med att göra 1-0 när han med en backhand petade in en puck som fastnat vid stolpen. Vid 3-1 höll han sig framme vid bortre stolpen och slog till direkt och avslutande 5-2 sköt han via målets övre innerställning, en puck som snabbt studsade ut och de amerikanska tv-kommentatorena skrek om att han träffat stolpen. Medspelare var snabbt framme och pekade att det var mål vilket man tydligt såg på reprisbilderna.

Ovetjkin uppmanade fansen att kasta in kepsar

Från båset uppmanade superstjärnan Alex Ovetjkin med kaströrelser att fansen skulle kasta in kepsar och blev snabbt bönhörd. Ryssen blev mållös och är kvar på 800 gjorda NHL-mål.

Pucken som användes vid hattrickmålet skickades ut till Washingtons bås där en materialare torkade av den – för att senare ges till Gustafsson.

William Nylander gjorde 1-1 när Toronto kvitterade och sitt 18:e mål för säsongen – vilket är bäst av de svenska spelarna i ligan.

NHL

Washington Capitals logo

Washington Capitals

5 - 2

Toronto Maple Leafs logo

Toronto Maple Leafs

2-1, 1-1, 2-0
Capital One Arena, Washington
Publik: 18573

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.