Finlands Jenni Hiirikoski och Tanja Niskanen trycker upp Tjeckiens Michaela Pejzlova mot sargen. Foto: TT Nyhetsbyrån

Ett mål räckte för Finland – klart för VM-semi

Uppdaterad
Publicerad

Ett mål räckte för Finland för att ta sig till semifinal i damernas ishockey-VM i Calgary.

Lagets yngsta spelare, 16-åriga Sanni Vanhanen, gjorde matchens enda mål i 1–0-segern över Tjeckien och målvakten Anni Keisala räddade 29 skott.

I semifinalen väntar en repris på 2019 års kontroversiella VM-final mot USA. Det var i den Finland trodde sig ha tagit ett historiskt guld, men förlängningsmålet dömdes bort efter en lång videogranskning och USA vann sedan på straffar.

– Vi är motiverade. Men jag tycker inte det har något med Esbo (där VM spelades) att göra. Det var en bitter, bitter upplevelse. Nu bygger vi ett nytt lag och vill ha framgång, säger förbundskaptenen Pasi Mustonen till iihf.com.

USA krossade Japan i kvartsfinal med 10–2. Semifinalen mellan Finland och USA spelas på måndagskvällen medan den andra, Kanada–Schweiz, spelas natten till tisdag, svensk tid. Båda matcherna sänds i SVT.

KLIPP: Damkronorna besegrade Danmark med 5-2 (11 juni 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.