SVT Sports expert Jonas Andersson kommenterar situationen i SHL Foto: Bildbyrån.

Jonas Andersson kritisk mot SHL:s krishantering: ”Ett sätt att blidka fansen”

Uppdaterad
Publicerad

Jörgen Lindgren fick tidigare idag lämna sin post som VD för SHL. Enligt högsta ligans ordföranden handlar det om att återskapa förtroende. SVT Sports expert Jonas Andersson är kritisk.

– Lindgren har lyckats väl som VD för ligan, gett den ett ekonomiskt lyft. Det faktum att han får lämna sin post ger ligan lite andrum. Det här blir väl ett sätt att blidka fansen, säger han, säger Andersson till SVT Sport.

Idag meddelade SHL att VD:n Jörgen Lindgren får sparken. Anders Källström, SHL:s ordförande, har motiverat beslutat med att det handlar om att återskapa förtroende till publiken och för svensk ishockey.

SVT Sports expert Jonas Andersson förstår vissa aspekt av resonemanget men är samtidigt kritisk.

– Jag kan inte säga att jag är förvånad, det har stormat ganska mycket kring SHL Samtidigt så måste man kolla på fakta. SHL har aldrig gått bättre ekonomiskt, bland annat tack vare det nya tv-avtalet som Lindgren som VD är ansvarig för. Så utifrån den framgångsfaktorn blir jag förvånad, säger han till SVT Sport.

Andersson ser beslutet som ett taktiskt sådant, att stormen får lägga sig och ta fokus från debatten om stängda ligor. Men han menar att saker och ting kunde ha gjorts på ett annorlunda sätt.

– Krishanteringen från SHL och inte bara från Jörgens sida har varit dålig. Man hade kunnat göra mycket mer. Man hade kunnat kommunicera mycket tydligare, bland annat när det gäller SHL som en stängd liga.

Framtiden

– Nu gäller det att hitta en ny VD som gör ett bra jobb. Lindgren har utvecklat SHL på ett bra sätt och lyckats kommersialisera det. Vissa säger att det är fel väg att gå med kommersialisering. Men jag anser att det är rätt väg att gå i dessa tider.

Debatten har bland annat handlat om kvalsystemet till högsta ligan men även antal matcher i SHL-slutspelet.

– Man måste se över kvalsystemet. Dessutom är det alldeles för komplicerat med bäst av sju matcher. Det måste bli färre komplicerade processer vid kval upp till högsta ligan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.