SVT Sports expert Jonas Andersson.

Experten: ”Han var en vinnare”

Publicerad

SVT:s expert Jonas Andersson öser lovord över Henrik Zetterberg när det står klart att karriären nu är över för Detroit-spelaren.
– Han var en vinnare, en vinnartyp. Han har ju vunnit allt som går att vinna utom SM-guld. Han var dessutom en fantastisk ledare, säger Jonas Andersson.

– Sägas ska ju att han var en late bloomer. Jag tror till och med att jag draftades före Zetterberg. Men han blev kontinuerligt bara bättre och bättre. Han tog ju över den här Detroit-eran tillsammans med Pavel Datsyk, säger Andersson.

Zetterberg spelade 1082 NHL-matcher och har gjort 960 poäng.

– Han var väldigt komplett. Jag är övertygad om att han kunde ha gjort mycket mer poäng framåt om han inte tog så stort defensivt ansvar. Han var väldigt skicklig med pucken, han var smart och gjorde sina medspelare bättre.

– Han gjorde ändå 92 poäng en säsong så han var ändå riktigt bra offensivt men det var hans spel över hela isen som gjorde honom unik.

Det var de egenskaper som gjorde att han kunde vinna mästerskapen

– Han var en kulturbärare, en stöttepelare med Datsyk under i stort hela 2000-talet. Han var en stor del i att Detroit gick till slutspel varje år fram till för två år sedan.

Hur rankar du honom med historiska glasögon på dig?

– I Sverige skulle jag ha honom topp tio, inte topp fem, utan att ha någon exakt ranking i huvudet. Han har ändå varit lagkapten för en otroligt bra organisation i NHL. Han har väldigt bra rykte bland spelarna också.

Fråga · Hur bra var Henrik Zetterberg?

För att rösta behöver du ha JavaScript aktiverat.
För att rösta behöver du ha en nyare webbläsare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer