Henrik Lundqvist räddade 43 skott i bortavinsten mot Carolina. Foto: Bildbyrån

Experten om Lundqvist: ”Extremt imponerad över hans psyke”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag är extremt imponerad över hans psyke och seriositet.

Det säger SVT:s expert Jonas Andersson om New York Rangers målvakt Henrik Lundqvist inför det SVT-sända svenskmötet mellan Rangers och Vancouver i kväll.

New York Rangers är tillsammmans med Chicago det enda laget som endast spelat fyra matcher (kan jämföras med Winnipeg som redan spelat nio) – därför menar SVT:s expert Jonas Andersson att det är lite svårare att veta var Rangers står i år.

Förlusten mot New Jersey i veckan var extra tung då det var ärkerivalens första vinst för säsongen.

– Helt klart är att sommarens stora värvning Artemi Panarin är ett stort tillskott och jag hoppas personligen på att få se honom spela mycket med Mika Zibanejad. Mikas start på säsongen var fenomenal med åtta poäng på de två första matcherna. Därefter har han inte varit lika lyckosam och inte levererat någon poäng i de två senaste matcherna, på isen har han snittat 25 min/match i de två matcherna.

– Får Mika fortsatt förtroende att spela med Panarin i powerplay och behålla istiden anser jag att han har chans att slå sig in på topp 10 i NHL:s poängliga.

Henrik Lundqvist imponerar

Andersson ser också fram emot att följa Henrik Lundqvist den här säsongen.

– Han hade en mindre lyckad avslutning på den förra säsongen och är inte direkt ung längre (vi spelade JVM ihop!), men om det är någon som kan överraska så är det just Lundqvist.

– Jag är extremt imponerad över hans psyke och seriositet. I år får han dock en konkurrenssituation som han inte haft sedan han kom till Rangers 2005. Alexandar Georgiev är en grymt duktig målvakt som han visade inte minst under VM och det är inte alls givet att det är Lundqvist som är förstemålvakt längre. Hittills har de delat på matcherna och båda har vunnit en match var, dock har Georgiev lite bättre räddningsstatistik, säger Andersson.

Han vill även nämna superlöftet Kaapo Kakko.

– Han är en extrem talang och jag tror att han har alla förutsättningar för att vara en viktig spelare redan i år för New York Rangers (han har fysiken för att kunna göra det). Mycket av snacket har handlat om Kakko vs Jack Hughes (New Jersey). På kort sikt så skulle jag välja Kakko, på längre sikt definitivt Hughes som har ett spelsätt som jag inte sett på juniornivå. Han var med och spelades J18 VM i våras och dominerade totalt.

Elias en av de bästa i världen

I Vancouver har Elias Pettersson börjat varva upp och den förra vinsten mot Stanley Cup-mästaren var blytung. Svensken får mycket speltid i powerplay (över fem minuter i senaste matchen).

– Från sin position på högersidan i powerplay anser jag att Elias är en av de absolut bästa spelarna i världen, får han bara vara skadefri kommer han att göra mycket poäng även i år, tror Andersson.

– Det ska dock tilläggas att han kommer att få en helt annan bevakning och det kommer bli svårare för honom att komma loss på samma sätt i spelet fem mot fem där han ständigt kommer att matchas mot motståndarlagets bästa backar.

Alexander Edler har börjat säsongen bra och har nu spelat över 800 matcher för Vancouver. Han får mycket istid och kommer enligt Andersson att bli viktig om Vancouver ska ta sig till slutspel, något experten tror att de får svårt att göra.

Han vill också lyfta fram Vancouvers Quinn Hughes, bror till Jack Hughes i New Jersey, som är lovande.

– Han är redan en av de bästa skridskoåkarna i ligan, alltid underhållande att se på och enligt mig har han alla förutsättningar för att bli en offensiv toppback i ligan inom bara några år – håll ett extra öga på honom.

Hur går det då?

– Vancouver har en tuff roadtrip med back to back-matcher (föll mot New Jersey i går) och det talar för Rangers som åter får spela på hemmaplan, tror Jonas Andersson.

Matchen kommenteras av Chris Härenstam och experten Mikael Renberg.

Se matchen i SVT2 kl. 19.00 eller i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.