SVT:s expert Maria Rooth. Foto: Bildbyrån.

Experten: Målvakterna måste prestera på topp

Uppdaterad
Publicerad

Damkronornas OS-trupp innehöll inga överraskningar.

SVT:s expert Maria Rooth vet inte riktigt vad hon ska förvänta sig, men en sak är säker: målvakterna måste prestera på topp för att Sverige ska ha en chans att ta sig till kvartsfinal.

– Jag ser inte en jättespetsig trupp, de har inga världsstjärnor, säger Rooth.

I dag presenterade förbundskapten Ulf Lundberg truppen som får chansen att åka till Peking och försvara Sveriges färger i OS. Truppen innehöll inga överraskningar, men SVT:s expert Maria Rooth tycker ändå att det är svårsiat inför turneringen.

– Det är ett lag som är ganska svårbedömt då de mött lägre rankade nationer under två års tid. Nu kommer de att möta både Japan och Tjeckien som ligger precis ovanför dem på världsrankingen och jag tror absolut att de kan vara med och tävla mot dem, säger Rooth.

”Måste verkligen prestera”

Hon listar framför allt två nycklar för framgång.

– Det viktigaste är att de har med sig rätt inställning in i turneringen och det tror jag att den här gruppen har, det såg vi om inte annat i OS-kvalet, att rätt inställning kan vinna många matcher, säger Rooth och fortsätter:

– Målvakten kommer att vara den viktigaste spelaren, oavsett vem som får chansen mellan stolparna. Jag tror att Sara Grahn, som har enormt mycket erfarenhet och fortfarande är hungrig, kommer att få dra det tyngsta lasset och hon måste verkligen prestera sitt absolut bästa för att Sverige ska ha en chans att ta sig vidare till kvartsfinal.

Bredden imponerar

När det gäller utespelarna är det framför allt bredden som imponerar.

– Jag tycker att det är ett ganska väl sammansatt lag och då vill jag verkligen betona att det är ett lag. Jag ser inte en jättespetsig trupp, de har inga världsstjärnor, men de har däremot väldigt många som kan kliva fram och leverera vilket de visade under OS-kvalet, säger SVT:s expert innan hon väljer att lyfta fram några namn vi ska hålla ett extra öga på.

– Maja Nylén-Persson är det närmaste en stjärnspelare vi har. Emma Nordin är en annan som blir väldigt viktig och Josefine Bouveng är en spelare som är på väg uppåt, även de måste prestera på topp för att Sverige ska han en rimlig chans att ta sig till kvarten.

KLIPP: Damkronornas OS-trupp har presenterats (19 jan, 2022)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SP-2022-0119-VOD-DAMTRUPP Foto: Bildbyrån

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.