Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Johan Lindbom om beslutet kring Montén och att själv ta över Foto: Peter Holgersson / BILDBYRÅN

Experten om HV71:s tränarbyte: ”Lindbom är ytterst ansvarig”

Uppdaterad
Publicerad

Tomas Montén fick gå och än en gång är det Johan Lindbom som tar klivet från rollen som klubbdirektör ner i tränarbåset. SVT-experten Jonas Andersson pekar på Lindboms egen roll i HV71:s kräftgång.

– Man ska komma ihåg att Lindbom är ytterst ansvarig för att HV71 befinner sig i den situationen, säger han.

I fjol fick Tommy Samuelsson sparken från HV71 och Johan Lindbom tog paus från sin roll som klubbdirektör och ledde laget till nytt SHL-kontrakt.

Den här säsongen var det Tomas Montén som fick gå och än en gång är det Lindbom som tar över. Det är alltså en bekant sits för Lindbom, som också ledde klubben till SM-guld 2017.

– Den är ju inte ovan. Det kan jag inte säga. Det har ju hänt innan. Men det var inte planerat. Det kom fort, men så är det, säger han till SVT Sport.

Hur har du varit delaktig i beslutet att låta Tomas Montén lämna?

– Det är styrelsen som kallade mig till ett möte igår och ställde en direkt fråga till mig. Så då känner jag att plikten kallar. Jag har ett stort HV-hjärta och lider med killarna och våra fans. Företagen som är här och samarbetar och kikar på oss. Jag kunde inte säga nej på den frågan.

”Tilltufsat gäng”

Tränaren står inför en stor utmaning då HV71 är sist i serien.

– Det är klart att det är ett tilltufsat gäng. Jag måste gjuta mod. Så här dåliga är inte killarna och de vill ju mycket bättre. Nu måste de känna tillit till mig för att lyckas där ute, säger han.

SVT Sports expert Jonas Andersson tycker att beslutet att sparka Montén var väntat och logiskt. Att just Lindbom tar över var inte heller det överaskande.

– Johan Lindbom har gjort succé tidigare och lyckades med en formidabel vändning i slutet av förra säsongen. Med det sagt ska man komma ihåg att Lindbom i sin roll som klubbdirektör är ytterst ansvarig för att HV71 befinner sig i den situationen som de gör, säger han.

Se höjdpunkter från SHL i Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.