SVT:s Chris Härenstam. Foto: Bildbyrån

Chris Härenstam: ”Några spelare måste slå personbästa”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska JVM-truppen är uttagen.

Hur bra är laget? Hur långt går Sverige i Kanada? Och vilka blir nycklarna?

SVT:s expert och kommentator Chris Härenstam analyserar.

– Några spelare måste slå personbästa för att det ska bli en medalj, säger Härenstam, som gör sitt 15:e JVM som kommentator.

Bredden finns där på den svenska back- och målvaktssidan i den just nu 34 spelare stora bruttotruppen, men forwardssidan är något tunnare, menar han.

JVM i ishockey

– Vi har kanske inte det stora djupet som till exempel Ryssland och inte minst Kanada, kanske med Alexis Lafrenière i spetsen.

Bildar superkedja?

I Sveriges trupp finns givna namn som Frölundas Lucas Raymond och Djurgårdens Alexander Holtz och William Eklund. Den intressanta frågan är vilka höstens succéspelare Eklund ska spela med?

– En superkedja med Raymond och Holtz? Eller hamnar han i en egen, med Karl Henriksson mellan Raymond och Holtz? säger Chris Härenstam.

SVT-profilen tror inte på svenskt guld i Edmonton.

– Kanada och Ryssland kommer att vara väldigt stora favoriter. Sedan är det på förhand en massa andra nationer med USA, Sverige och Finland i första hand som slåss om bronset. Att Sverige skulle ta guld eller silver skulle förvåna mig något oerhört. Jag tror att en semifinal är realistiskt att tänka, tar de sig dit har de gjort det väldigt bra. Även om spelarna själva naturligtvis tänker att ”det är klart att vi ska ta guld”. Tar laget brons har de gjort det väldigt bra.

Nycklarna

Här är Härenstams tre nycklar för att Sverige ska lyckas:

+ Gilla läget: Det här är något av det roligaste de får uppleva i karriären. Det kanske blir tidernas junior-VM, med extremt många stjärnor eftersom NHL inte är i gång. Tillgängligheten är bästa tänkbara. Det kommer bli stjärnfyllt, så åk dit och njut.

+ Bredden: Breddspelarna måste kliva fram. Back fem till sju. Tredje- och fjärdekedjan måste kliva fram. Sverige kan inte bara leva på en eller två kedjor. De kommer inte orka det i de tunga matcherna, det går inte i en sådan här kort turnering.

+ Målvakterna: Alnefelt (Hugo, HV71) och Wallstedt (Jesper, Luleå) måste slå personbästa. Det tror jag att de gör. Det är två målvakter som tävlar. Alnefelt kommer att vara grym i det här mästerskapet. Jag är inte ett dugg orolig för målvaktssidan. Det är definitivt en av de bästa målvaktsuppsättningarna vi haft.

SVT direktsänder från Kanada tillsammans med Viaplay och Chris Härenstam kommenterar tillsammans med Jonas Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

JVM i ishockey

Mer i ämnet