FBK:S Tomas Mitell i samtal med domare Foto: TT Nyhetsbyrån

Experten välkomnar förslaget: ”Då blir det också en risk”

Uppdaterad
Publicerad

Att tränare ska kunna utmana domslut kan komma att implementeras i SHL. Det välkomnas av SVT-experten Jonas Andersson.

– Jag tycker det är bra. Helt rätt, säger han i Hockeykväll.

Regeländringar har diskuterats flitigt den senaste tiden och då har det framför allt handlat om så kallad ”coaches challenge” och icing i boxplay. Närmast att implementeras i SHL är nog ”coaches challenge”, det vill säga att tränaren får utmana beslut på isen.

SHL:s målsättning med det är att få ner antalet videobedömningar genom att tränaren kan utmana vid interference på målvakten. I dag är det istället domarna själva som kontrollerar sina bedömningar.

En felaktig utmaning leder till en utvisning för den utmanande tränarens lag. Det välkomnas av Jonas Andersson.

– Jag tycker det är bra. Helt rätt. Då får man faktiskt ner antalet granskningar och då tar man också en risk. Det gillar jag, det blir en konsekvens om det blir fel. Det är positivt. Det ökar speltempot och det ökar det egna ansvaret också, säger han och fortsätter:

– Det blir också ett spänningsmoment som är positivt. Det finns en vinst i att ha samma regelverk som NHL.

Det andra som har diskuterats är om det i framtiden ska kunna bli icing även i boxplay. Det kan komma att testas i juniorserier. Bland spelarna som SVT Sport har frågat gick åsikterna i sär.

– Det är värt att testa kanske, men det är svårt att säga hur det skulle påverka spelet. Det skulle vara en kul sak att testa. Man får se hur det går längre ner och om det är rätt kommer det att komma upp till SHL, säger Linköpings Vilmos Gallo.

– Jag tycker det är bra som det är nu. Powerplay och boxplay är så pass viktiga moment ändå. Så jag tycker det är onödigt att krångla till det mer, säger Leksands Kalle Östman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.