Expertens guide till SM-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Vilka vinner SM-finalen i ishockey och tar hand om guldet? Regerande mästarlaget Luleå eller seriesegraren HV71?

SVT:s expert Maria Rooth tycker till inför finalserien, som sänds i SVT.

Styrkor och svagheter:

Luleå: – Ett grymt bra mästerskapslag med tre SM-guld på de fyra senaste säsongerna. Har blivit bättre och bättre och den breda truppen innehåller flera spetsspelare som kan avgöra, säger Maria Rooth.

– På minussidan har laget inte haft samma offensiva power som förra säsongen. Mycket på grund av skador och andra orosmoment som tränarbyte.

HV71: – En otroligt bred trupp med massor av spetskvalité. Laget har gått som tåget i år och borde ha bunkrat självförtroende.

– Jag ser faktiskt inte så många svagheter hos HV71, möjligen kan en svaghet bli att bära favorittrycket som laget inte gjort tidigare i slutspelet.

Upp och ner för Luleå

Hur har lagens säsonger varit?

– För Luleås del lite upp och ner med en uppåtgående trend mot slutet. Luleå bytte tränare tidigt under säsongen då Fredrik Glader lämnade och Mikael Forsberg tog över, vilket naturligtvis skapar en del oreda i leden. Man har även dragits med en del skador på spetsspelare.

– Inför säsongen värvade HV71 in en mängd starka namn, bland andra Michelle Löwenhielm, Sidney Morin och Kennedy Marchment. Laget har verkligen haft en strålande säsong där grundserien avslutades med poängrekord på 99 poäng. Även HV71 bytte tränare under säsongen.

Defensiven viktig

Vad blir avgörande i finalserien?

– Ja, det lag som får ordning på defensiven kommer att vinna i bäst av fem matcher. Båda lagen har otroligt skickliga offensiva kvaliteer men där defensiven inte prövats på samma sätt som provet de ställs inför nu. Jag tror också att målvakterna, som alltid, kommer att få stor betydelse. Sara Grahn i Luleå har mer erfarenhet men har inte alltid levererat, när hon gör det är Luleå favoriten. Vilka är hungrigast, har Luleå den glöden i år?

Till sist, vilka vinner?

–Det blir fem matcher och jag tror att HV71 vinner med 3-2.

Nyckelspelare?

–Sara Grahn, Jenni Hiirikoski, Phoebe Staenz och Michelle Karvinen i Luleå och i HV71 Shea Tiley, Sidney Morin och Kennedy Marchment.

SVT sänder hela finalserien:

Onsdag 11 mars: Luleå-HV71 SVT2/Play kl. 18.30

Fredag 13 mars: HV71-Luleå SVT2/Play kl. 18.30

Söndag 15 mars: HV71-Luleå SVT2/Play kl. 13.15

(Ev tisdag 17 mars: Luleå-HV71 SVT2/Play kl. 18.30)

(Ev torsdag 19 mars: HV71-Luleå SVT2/Play kl. 18.30)

Chris Härenstam kommenterar finalerna tillsammans med experten Maria Rooth. Programledare Dusan Umicevic.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.