Experterna: Växjö försvarar SM-guldet

Publicerad

Dan före dan är SHL-förväntningarna höga. SVT:s experter Mikael Renberg och Jonas Andersson siar om vem som vinner och utser bästa spelare och tränare.

För snart fyra månader sedan lyfte Växjö SM-bucklan efter förkrossande finalseger över Skellefteå. I morgon är det äntligen dags för nedsläpp säsongen 2018/19.

Och ska man tro SVT:s experter så lär guldet stanna i Småland.

– Ja, vi kommer att få se Växjö i topp. Sen tror jag möjligen att Färjestad och Skellefteå kan utmana, säger Mikael Renberg och får medhåll av expertkollegan Jonas Andersson.

Lindström rankas högst

Ska Skellefteå lyckas störa regerande mästarna så gäller det att Joakim Lindström gör en bra säsong, Lindström rankas av båda experterna som ligans bästa spelare.

– Han är en jättestor del av Skellefteås framgångar. Han har levererat över 50 poäng sen han kom tillbaka och tittar man under 2010-talet så är han SHL:s överlägset bästa spelare, säger Jonas Andersson.

Utöver Lindström plockar Andersson och Renberg ut Frölundas Ryan Lasch och Djurgårdens Anderas Engqvist.

– Får Andreas Engqvist vara frisk kan även Djurgården bli en utmanare i toppen.

Hallam och Abbots succé fortsätter

På tränarsidan sticker två namn ut. Mikael Renberg väljer att ranka Växjös guldtränare Sam Hallam som seriens viktigaste coach.

– Han har gjort ett enormt arbete i Växjö. Visst, har dom ett väldigt bra lag men de har ett fantastiskt spel och kommer alltid upp bra i slutspelet. De känns väldigt välcoachade, säger han.

Jonas Andersson väljer istället att lyfta fram Rögles Cam Abbot.

– Sam Hallam kanske är den bästa tränaren, men Rögles Cam Abbot är nog den viktigaste. Han gjorde ett jättejobb när klubben var i kris förra året och gjorde att de slapp kvala. Jag tror mer på Rögle i år.

”Bättre på att ta individer”

Abbot och Hallam – två unga tränare som kommer in med nya idéer och en modern ledarstil, menar experterna.

– De unga tränarna är bättre på att ta spelarna. När jag kom upp i Elitserien behandlades alla på samma sätt. Nu är man duktig på att alla människor är olika och för att få ut max så måste man behandla dem som individer, säger Mikael Renberg.

– Ja,  och det är en annan ledarstil, mer data och analys. Seriöst in i minsta detalj, säger Jonas Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer