Färjestad avgjorde i förlängning – kvitterade till 2-2 i matcher

Den fjärde SM-finalen mellan Färjestad och Luleå blev över två timmar försenad på grund av flygstrul.

När den väl drog igång så visade sig Färjestad vara starkast till slut – och nu är det kvitterat i matchserien.

– Det var en jämn match precis som en final ska vara och det här var en riktigt viktig seger för oss, säger Färjestads Jesse Virtanen till SVT Sport efter att ha avgjort matchen fyra minuter in i förlängningen.

Man kan inte direkt påstå att Luleå fick en optimal uppladdning inför den fjärde SM-finalen mot Färjestad. Efter att ha fått problem med flygplanet som skulle ta dem till Karlstad landade de inte förrän strax efter 19.30, då matchen egentligen var tänkt att starta. En dryg halvtimme senare anlände de till Löfbergs Arena efter att ha fått poliseskort och på grund av förseningen fick de endast en timme på sig att förbereda sig innan det var dags för nedsläpp.

– Det var inga problem för oss. Vi visste tidigt att matchen skulle bli försenad så det blev som vilken match som helst. Sådant här kan vi inte göra någonting åt som spelare och sådan är ishockeyn ibland, men det känns nog enklare för oss nu eftersom vi lyckades ta hem segern, säger Färjestads Jesse Virtanen till SVT Sport.

När matchen väl började visade Färjestad ingen nåd.

1–0 kom efter att Pontus Widerström, från en position i Luleås målgård, styrt in Patrik Lundhs avslut med skridskon. Situationen granskades noga av domarna och situationsrummet i Stockholm som efter några minuters stötande och blötande kom fram till att Widerström inte stört Luleåmålvakten Joel Lassinantti tillräckligt och dömde mål.

Med 1.40 kvar av perioden utökade Färjestad sedan ledningen till 2–0 sedan Joakim Nygård frispelat Per Åslund som i sin tur skickade in pucken högt bakom Lassinantti.

Luleå reste sig

Man kan dock inte på något sätt hävda att Luleå såg märkta ut av den struliga uppladdningen. De skapade några vassa målchanser redan i den första perioden och 8.43 in i den andra var det reducerat efter att Oscar Engsund fått på en riktig kalasträff från blålinjen.

Och drygt tio minuter in i den tredje perioden var det kvitterat efter att Julius Honka brutit ett FBK-anfall i mittzonen och serverat Brendan Shinnimin som passade vidare till Jack Connolly innan han fick tillbaka pucken och satte 2–2 bakom Dominik Furch i Färjestads mål.

Virtanen satte avgörandet

På något sätt kändes det givet att den redan försenade matchen skulle gå till förlängning – och visst blev det så.

Några minuter innan midnatt drog den fjärde perioden igång och drygt fyra minuter in i den var det avgjort efter att Marcus Nilsson hittat Jesse Virtanen i slottet med en fin passning. Från en så bra position gjorde Virtanen inga misstag och nu är det kvitterat i SM-finalserien, 2–2 i matcher.

– Det var en jämn match precis som en final ska vara och det här var en riktigt viktig seger för oss. Det är ett viktigt mål jag gör, jag fick en fin passning från ”Lilliz” och lyckades sätta pucken högt nog, säger Färjestads matchvinnare.