Tjeckien måljublar. Filip Chytil längst till höger med nummer 72. Foto: Bildbyrån

Tjeckiske stjärnan: ”Vi har satt oss själva i den här sitsen”

Uppdaterad
Publicerad

Giganterna Kanada och Sverige riskerar att missa kvartsfinal i det som hittills har varit ”skrällarnas hockey-VM”.

En annan stornation som är illa ute är Tjeckien.

– Folket i Tjeckien förväntar sig av oss att nå slutspel och sluta etta eller tvåa i gruppen, säger NHL-spelaren Filip Chytil till SVT Sport.

Vid förlust mot ryssarna i kväll missar Sverige sensationellt VM-slutspel för första gången sedan det nuvarande systemet infördes 1992.

En annan stornation som ligger illa till är Tjeckien som i dag möter Danmark.

Tjeckerna öppnade turneringen med förluster mot ROC och Schweiz, men har efter det radat upp tre raka segrar. Bland annat mot Sverige där man vände 0-2 till 4-2 i den tredje perioden.

– Vi började inte särskilt bra. Vi mötte kanske de två bästa lagen i gruppen, men vi förlorade och sköt oss själva i foten eftersom vi gav dem segrarna med tanke på våra misstag. Vi har själva satt oss i den här sitsen, säger Filip Chytil till SVT Sport och fortsätter:

– Nu har vi vunnit tre raka matcher, men det är fortfarande två tuffa matcher kvar där vi måste jobba hårt för att nå slutspel.

”Det är kul för fansen”

Tjeckien är en av de riktigt stora hockeynationerna genom tiderna och ser man till historieböckerna har bara Kanada (50), Ryssland/Sovjetunionen (47) och Sverige (47) fler VM-medaljer än tjeckernas 46.

Hur stor press känner ni spelare?

– Folket i Tjeckien förväntar sig av oss att nå slutspel och sluta etta eller tvåa i gruppen, men alla år och alla matcher ser inte likadana ut. Den här turneringen har varit väldigt annorlunda. Nu är det upp till oss att vinna de här två matcherna, säger Filip Chytil och fortsätter:

– De på pappret sämre lagen har slagit de mer namnkunniga lagen flera gånger i den här turneringen. Men det är bara kul för fansen med en jämn och hård turnering.

Rivalmöte mot Slovakien väntar

I den sista gruppspelsmatchen på tisdag väntar Slovakien. Av geografiska och historiska skäl präglas deras möten av en djup rivalitet.

Beroende på dagens resultat kan den matchen dessutom innebära vinna eller försvinna för båda lagen.

– Det är speciellt att möta dem eftersom vi har så stor rivalitet. Det ligger någonting i luften i de mötena. Och det spelar ingen roll om det ena laget har spelat dåligt tidigt i turneringen för det blir alltid tuffa matcher när vi möts. Man vill verkligen ta tre poäng mot dem och visa att man är det bättre laget, säger Filip Chytil.

HÖJDPUNKTER: Sverige-Slovakien

VM

Tjeckien logo

Tjeckien

2 - 1

Danmark logo

Danmark

0-1, 0-0, 1-0, 0-0, 1-0
Riga

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.