Tre Kronors Magnus Nygren saknar publiken på hockey-VM i Lettland. Här ett gäng pappfigurer bakom den svenska bänken. Foto: Bildbyrån

Magnus Nygren: ”VM brukar vara en folkfest – vi saknar publiken”

Uppdaterad
Publicerad

En annorlunda pandemisäsong avslutas med ett lika annorlunda VM.

Spelarna lever i en bubbla och har tvingats spela alla matcher hittills utan fans på läktarna.

– Jag längtar efter publiken och stämningen som blir då, säger Magnus Nygren till SVT Sport.

Tre Kronor har spelat alla sina gruppspelsmatcher utan fans på läktarna och detsamma gäller i kväll mot det ryska VM-laget.

Men från och med i morgon tillåts publik på arenorna i Riga. I den stora hallen, Arena Riga, tillåts upp till 2660 åskådare. I den mindre Olympiahallen är siffran 1058.

Magnus Nygren gör sitt tredje VM i karriären och har bland annat varit med och tagit brons i Minsk 2014.

– Det här har inte varit som något annat VM. Men nu är man van vid tomma läktare och att det är tråkigare förutsättningar så sett. Det är tråkigare för alla. För er i media, för mig som spelar, för alla som tittar. Man är van vid att VM brukar vara en riktig folkfest, säger Nygren till SVT Sport.

Vad betyder det för VM-stämningen att få in fansen?

– Det blir ett lyft och en extra kick. Det kommer att bli superkul att få se lite ansikten där uppe igen som förhoppningsvis gör lite ljud i från sig. Det tror jag att vi alla ser extremt mycket fram emot. Vi längtar efter fansen.

Inte bara pappskallarna?

– Haha, exakt. All heder till dem och de som lagt ner tid på det, men jag föredrar riktiga människor.

Målbäste back i schweiziska ligan

Bakom sig har den hårdskjutande backen, som är lagkapten i Davos, sin poängmässigt bästa säsong hittills sedan flytten till Schweiz för fyra år sedan.

Med 14 fullträffar blev han ligans målfarligaste back, och totalt blev det 35 poäng på 48 matcher.

Hans Davos slutade åtta i grundserien, men förlorade sedan med 1-2 i matcher mot Bern och missade en kvartsfinalplats i slutspelet.

– En bra säsong personligen, men en besvikelse lagmässigt. Vi åkte ut alldeles för tidigt och fick inte ihop det när det gällde som mest och där tar jag åt mig ganska mycket själv. Jag önskar att vi tillsammans hade kunnat skruva ihop allt och spelat betydligt längre än vad vi gjorde, säger 30-åringen.

Drömmen om NHL lever

Han har två år kvar på kontraktet med Davos, med option på ytterligare ett år.

– Jag trivs bra i Schweiz. Jag blev välkomnad med oerhört stor respekt från första början. Det har både funkat bra på isen och vid sidan av för mig, Lisa och barnen. Jag kommer att bli kvar i ett par år till.

Magnus Nygren draftades 2011 av Montreal Canadiens och mellan 2013 och 2015 spelade han för Hamilton Bulldogs i AHL, som är Montreals farmarlag.

”Nygga” gjorde flera försäsongsmatcher med Montreal, men har aldrig fått chansen i NHL.

Lever den drömmen fortfarande?

– Drömmer gör man ju... sedan vet jag inte hur realistiskt det är. Då krävs det nog lite mer av både mig och laget än hur vi inledde den här turneringen. VM kan vara ett bra skyltfönster. Men jag har inte tänkt att sluta drömma i dag i alla fall så den drömmen får leva vidare ett tag till.

Öppen för comeback i SHL

Karlstadsonen Nygren har både ett SM-guld 2011 med Färjestad och ett silver 2014 på meritlistan.

Är du öppen för en comeback i SHL?

– Det vore korkat att stänga några dörrar när jag är 30 år. På längre sikt är det väl något jag har föreställt mig att jag vill göra igen, så den dörren står absolut öppen.

Och då är det bara FBK som gäller, gissar jag?

– Det är inte bara jag som ska ta ett sånt beslut. Den andra parten måste också vilja det. Jag är gammal nog för att förstå att det är mycket som ska klaffa. Men det är klart att det hade varit en enkel lösning med tanke på att jag har hus där, kommer därifrån och känner otroligt mycket för den föreningen. Även om jag inte har spelat där på några år är det fortfarande laget som jag är uppvuxen med och följer mest noggrant. Det hade väl varit något form av drömscenario att återvända dit, men det är inte bara mitt beslut.

Har det funnits intresse från andra SHL-klubbar som ryckt i dig?

– Ja, det har det. Men sedan den dagen jag lämnade Karlstad och FBK så har min högsta prio varit att hitta lösningar med Davos. Det är mer min agent som sköter den biten, men det har i alla fall inte varit några långtgående diskussioner.

HÖJDPUNKTER: Sverige-Slovakien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.