Marcus Sörensen i sin VM-debut i går som Tre Kronor chockartat förlorade mot Danmark. Foto: Bildbyrån

Marcus Sörensen: ”Jag har kört fast i San Jose – VM är ett bra skyltfönster”

Uppdaterad
Publicerad

Det sägs att incitamenten är färre i år för NHL-proffsen att spela VM.

För svenske Marcus Sörensen är det precis tvärtom.

Vid 29 års ålder får svensken nu chans att göra sitt första VM – och han ser mästerskapet som ett bra skyltfönster inför ett kommande klubbyte.

Efter fem år i San Jose ska Södertäljesonen, som sitter på ett utgående kontrakt, i sommar ge sig ut på free agent-marknaden.

Han hymlar inte med att VM i Riga blir ett bra skyltfönster för honom att visa upp sig på.

– Absolut, visst är det så. Nu är det upp till bevis när jag får starta i en sån här roll. Gör jag det bra kan det öppnas upp nya vägar där borta, säger Sörensen till SVT Sport.

Hur mycket vägde det in i beslutet att åka till VM?

– Ingenting från första början faktiskt, det är mer någonting som jag har tänkt på i efterhand när flygbiljetten var bokad, att det här är ett bra skyltfönster. Från början var min enda tanke att jag ville ställa upp och spela för Tre Kronor.

Var det självklart att tacka ja när frågan kom?

– Jag vill alltid spela i landslaget så länge jag är hel och fräsch. De första tre åren med Sharks gick vi till slutspel. Förra året ville jag också komma, men då blev ju hela VM inställt.

Vill ha en mer offensiv roll

Sörensen har gjort en intressant omvandling från målskytt och offensiv spelare i SHL till att ha en mer utpräglad defensiv roll i NHL.

– Jag har kört fast i San Jose tycker jag. Jag har inte haft den utvecklingen som jag har velat utan har stannat upp vad gäller istid och allt sånt där. Därför ska det bli kul med ett miljöombyte.

Vad tänker du främst på när du säger att du har kört fast?

– Jag har fått en väldigt defensiv roll, framför allt de senaste två åren. Tidigare har jag producerat hyfsat. Det ska bli kul med en nystart och se vad som kommer.

Vilken roll trivs du bäst med, den offensiva eller defensiva?

– Jag tar den rollen som jag får, men samtidigt har jag varit här borta ett tag nu och känner att jag skulle vilja ha mer istid och bygga vidare på det. Att spela lite mer offensivt vore väldigt kul.

Vad är sagt om din roll under VM?

– Från början är den offensiv. Jag spelar i en bra andrafemma med Adrian Kempe och Pontus Holmberg, sedan blir det även lite powerplay. Det ska bli jättekul men samtidigt måste jag leverera för att ha kvar den positionen.

FRÅN I GÅR: Se Danmarks vändning i andra mot Sverige

”Skitkul med VM-debut”

Sedan tidigare har Sörensen 13 poäng (6+7) på 21 landskamper på meritlistan, men turneringen i Riga blir hans VM-debut.

En dröm som går i uppfyllelse.

– Det ska bli skitkul. Jag har velat spela VM sedan jag var jätteliten och det är en ära att spela för sitt land. Spelar man i Tre Kronor är målsättningen alltid att vinna guld och jag tycker att vi har ett väldigt bra lag.

HÖJDPUNKTER: Så var matchen mellan Sverige och Danmark

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.