Finland-Kanada. Foto: TT

Finlands VM-knall – slog Kanada i VM-premiären

Uppdaterad
Publicerad

Hockey-VM inleddes med en rejäl skräll.

Ett uträknat Finland slog Kanada med 3–1 – efter två mål av finländske supertalangen Kappo Kakko.

– Det var ett viktigt mål för mig och laget. Jag vet inte vad som hände, säger Kakko om sitt drömmål till SVT Sport.

Ett Finland med 18 VM-debutanter och bara två som har spelat i NHL i år spåddes bli en enkel match för Kanada. Men ett uträknat Finland var med hela vägen och tog över matchen successivt.

Finländske supertalangen Kaapo Kakko presenterade sig direkt med 1–0-målet i förstaperioden.

Ishockey-VM

– Det han gör är ganska få förunnat att klara av i det läget när du är så påpassad och dessutom tappar skäret på ena skridskon, säger Maria Rooth i sin stilstudie på 18-åringens 1–0-mål.

Kanada kvitterade i inledningsperioden och de flesta förväntade sig nog en anstormning från favoriten därefter. Så blev det inte, bortsett från stunder i mittperioden.

– De kom ut på oss riktigt hårt där men vi var ganska bra defensivt, säger målvakten Kevin Lankinen till SVT Sport och fortsätter:

– Det var en bra match för mig, men vi var riktigt bra framför mig, alla fem killar, särskilt backarna.

Det var mestadels ett ställningskrig, där Luleås nyförvärv Arttu Ilomäki avgjorde i powerplay i slutperioden. Kakko kunde sedan sätta 3–1 i tom bur.

– En lagmaskin med spelare som verkligen supportar varandra och gör varandra bra, säger SVT Sports expert Roger Rönnberg.

För Kanada var det sämsta tänkbara start på turneringen.

– Vi måste sätta våra chanser. Det är lite saker här och där vi måste jobba på, säger Kanadas Kyle Turris till SVT Sport.

VM

Finland logo

Finland

3 - 1

Kanada logo

Kanada

1-1, 0-0, 2-0
Košice
Publik: 6764

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM

Mer i ämnet