Adam Reideborn, mästare med CSKA Moskva. Foto: Bildbyrån

Finland stoppade KHL-spelare nästa säsong – nu följer Tre Kronor efter

Uppdaterad
Publicerad

Först meddelade Finland att de som spelar i den ryska ishockeyligan KHL nästa säsong inte får representera landslaget. Nu följer Tre Kronor efter.

– Spelare som väljer att spela i KHL nästa säsong kommer inte att vara uttagningsbara till våra landslag, säger ishockeyförbundets generalsekreterare Johan Stark i ett pressmeddelande.

I helgen blev svenska Adam Reideborn och Klas Dahlbeck KHL-mästare med sitt CSKA Moskva. Vissa svenskar har lämnat ligan sedan kriget i Ukraina bröt ut, men bland annat de två har spelat kvar.

Det har höjts röster om att de inte borde få representera Tre Kronor och nu står det klart att de inte kommer att göra det under VM som börjar om ett par veckor.

– Vi vet att den här säsongen har varit utmanande för spelare i KHL och situationen är möjligen något mer komplex än vad man kan tro. Vi har varit i kontakt med svenska spelare med KHL-kontrakt för att ge råd och stöttning och vi inväntar även IIHF:s beslut gällande regelverk för internationella transfers. Men det vi nu kan konstatera är att ingen av de spelare som deltagit under slutspelet i KHL är aktuella för VM-turneringen i Finland, säger Olof Östblom, tävlingschef.

Exakt orsak till att de spelarna inte är aktuella nämns inte i pressmeddelandet.

SVT Sport har sökt Johan Stark och Olof Östblom.

KLIPP: Tjeckien körde över Tre Kronor (30 april)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.