Sverige världsmästare efter ett jättedrama

Uppdaterad
Publicerad

Det var USA som skapade klart mest.

Men tack vare ett högeffektivt anfallsspel och en fantastisk målvaktsinsats av Hugo Hävelid kunde Småkronorna ta hem VM-guldet.

– Det är helt obeskrivligt, helt sjukt, jag finner inga ord, säger Småkronornas lagkapten Liam Öhgren till SVT Sport.

– Det var riktigt svettigt faktiskt, men vi kom ihop som lag och löste det till slut, säger Hugo Hävelid.

USA inledde matchen i ett rasande tempo och gjorde 1–0 redan efter 2.24. Stärkta av målet öste de vidare, skapade två riktigt heta målchanser till och hade det inte varit för Hugo Hävelid i målet så hade Sverige kunnat få en riktig mardrömsstart på VM-finalen.

Men sedan vaknade Småkronorna till liv och vände matchen på drygt en minut efter mål av Oskar Pettersson och Noah Östlund.

Efter det turades lagen om att göra mål men det var hela tiden Sverige som satt i förarsätet, mycket tack vare att USA drog på sig en del utvisningar i den andra perioden.

Med 20 minuter kvar att spela ledde Sverige med 4–3 efter mål av Liam Öhgren och Östlund (igen).

”Vilken match han gör”

En rysare var med andra ord att vänta och inte blev det bättre för svenska fans med svaga nerver när Småkronorna inledde den tredje perioden med att dra på sig två raka utvisningar. Men Sverige lyckades reda ut de numerära underlägena och med drygt tio minuter kvar att spela fick Öhgren ett friläge som han förvaltade på bästa sätt och 5–3 var ett faktum.

USA gav dock inte upp för det och fortsatte att ösa på mot det svenska försvaret som mest slog ifrån sig. I målet fortsatte Hävelid att storspela men med 3.11 kvar av ordinarie tid var det reducerat i spel sex mot fyra.

Avslutningen blev så klart högdramatisk, med 31 sekunder kvar kunde dock Jonathan Lekkerimäki sätta 6–4 i öppen kasse och VM-guldet var klart. Sveriges andra i U18-VM genom tiderna.

– Det var tight, amerikanarna gjorde det bra men vi var det bättre laget i dag och slutade som världsmästare, säger Liam Öhgren och fortsatte med att hylla Hävelids målvaktsinsats:

– Det är helt otroligt vilken match han gör, grymt starkt av honom. Han har gjort en sjukt bra turnering och är som bäst när det gäller i finalen och han räddar oss sjukt många gånger.

”Kan inte bli så mycket gladare”

Hävelid själv valde att hylla laginsatsen.

– Jag tycker att både jag och laget har blivit bättre och bättre under hela turneringen, vi började inte så jättebra med den där förlusten mot Lettland, men vi har gått ihop mer och mer som lag efter varje match och till slut fick vi avsluta på topp, säger Hävelid, som räddade 47 av 51 skott, till SVT Sport.

Hur känns det här då?

– Världsmästare och svensk mästare (J20 med Linköping) samma säsong... det var det här jag drömde om när säsongen började och nu står jag här. Jag kan inte bli så mycket gladare.

KLIPP: Glädjescener när Sverige säkrade guldet i U18-VM

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.