Sverige klart för final i U18-VM efter rysare mot Finland

Uppdaterad
Publicerad

VM-semifinalen mellan Sverige och Finland såg ut att gå mot en oviss förlängning.

Då klev Jonathan Lekkerimäki fram och satte 2-1-målet med 32 sekunder kvar att spela.

– Det är helt otroligt. Det är VM vi spelar liksom och det är inte många som får spela en VM-final, det är sjukt mäktigt, säger Småkronornas lagkapten Liam Öhgren till SVT Sport.

VM-semifinalen mellan Sverige och Finland utvecklade sig till en riktig rysare.

Det var Sverige som tog ledningen efter två finska misstag i början av den andra perioden. Först gav backen Aron Kiviharju bort pucken i egen zon och sedan missbedömde målvakten Topias Leinonen passningen Oskar Pettersson skickade mot mål, något Otto Stenberg utnyttjade på bästa sätt när han petade in matchens första mål.

Finland tryckte på för en kvittering i den tredje perioden men den svenska målvakten Hugo Hävelid stod för en rad riktigt svettiga räddningar. Med 4.26 kvar att spela kom dock den finska kvitteringen och den var välförtjänt sett till matchbilden i den tredje perioden. Småkronorna slog mest ifrån sig pucken vilket ledde till att Finland kunde komma i anfall efter anfall och till slut resulterade det i ett mål. Jani Nymans avslut var både hårt och välplacerat, inget man kan lasta Hävelid i kassen för.

– Han räddar oss under delar av matchen och gör några sjuka räddningar, han gör en grym match, säger Liam Öhgren till SVT Sport.

USA väntar i finalen

Med 1.23 kvar att spela av ordinarie tid fick Sverige ett gyllene läge att avgöra semifinalen efter att Finlands Joakim Kemell dragit på sig en dum utvisning i offensiv zon.

Då klev Sveriges poängkung i turneringen Jonathan Lekkerimäki fram och sköt Småkronorna till final med bara 32 sekunder kvar att spela.

– Jag tycker vi spelar bra genom hela matchen och äger stora delar av den. Vi har ledningen inför tredje och kanske börjar vi backa hem litegrann. Jag tycker ändå vi har hyfsad kontroll på det men de lyckades få in en puck till slut och det var tråkigt. Men sen så får vi powerplay på slutet vilket var bra förr oss och det var skönt att vi kunde skicka in ett avgörande, säger Öhgren.

I söndagens final väntar USA som är obesegrat så här långt under turneringen efter ett imponerande gruppspel och ett ännu mer imponerande slutspel. I semifinalen besegrade de Tjeckien med hela 6–1.

– USA är bra men vi slog ju dem i en träningsmatch innan turneringen så det ska inte vara några problem att göra det igen, säger Öhgren.

SVT sänder finalen med start 18.30 i SVT Play.

KLIPP: Sveriges 1–0-mål mot Finland

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.