Foto: Bildbyrån/TT Nyhetsbyrån

Finlands förbundskapten rasar mot svenska ishockeyförbundet: ”Nu är det kört för Sverige”

Uppdaterad
Publicerad

Svenska ishockeyförbundet ställde in fyrnationsturneringen i Luleå på grund av konflikten med spelarna i Damkronorna.
Ett lag som skulle ha spelat den turneringen var Finlands damlandslag.
Nu rasar deras förbundskapten Pasi Mustonen – och säger att Sverige inte kommer bjudas in till framtida turneringar.
– De har visat att de inte går att lita på, säger han.

Det svenska ishockeyförbundet är just nu i konflikt med spelarna i Damkronorna, och förhandlar just nu om ett nytt landslagsavtal.

Därför uteblev landslaget från en turnering i Finland förra månaden, och därför ställde förbundet in den turnering som var planerad att spelas i Luleå i november.

”Finns ingen anledning”

De andra lagen som skulle ha spelat Luleå-turneringen var Finland, USA och Kanada – alltså de tre medaljörerna från VM förra säsongen.

Och en som är riktigt besviken över det svenska förbundets beslut att ställa in turneringen är Finlands förbundskapten Pasi Mustonen.

– De har ju hur många veckor att förhandla med varandra! Varför ska man gå ut så många veckor i förväg och ställa in turneringen? Det finns ingen anledning att gå ut med det så tidigt, säger han till SVT Sport.

”Har svikit”

När svenska ishockeyförbundet för två veckor sedan meddelade att de bestämt sig för att ställa in turneringen gjorde de det med motiveringen att USA, Kanda och Finland behövde garantier för att turneringen ska spelas. Men Pasi Mustonen tror snarare att det handlar om att svenska ishockeyförbundet såg en bra möjlighet att spara pengar.

– Det finns inget skriftligt avtal. Fyrnationsturneringarna har spelats hur länge som helst och det finns ett muntligt avtal om att arrangören ska stå för de tre andra lagens kostnader. Det är en överenskommelse som har funkat alldeles utmärkt. Nu har man ett tillfälle att spara pengar, och vad gör man då? Jo, man bokar av turneringen, säger han, och fortsätter:

– Man kan göra det utan att åka på kostnader eftersom det inte finns något skriftligt. Det här handlar om förtroende, och nu har man svikit det. Och det är därför jag säger: De kommer inte att komma tillbaka till den här turneringen, om jag får bestämma!

– Det är kört! Hur fan ska vi kunna planera internationell landslagsverksamhet om det finns en part som inte håller sitt löfte? Det här är ju andra gången nu. En gång är en gång, men två gånger är två gånger.

”Går inte att lita på”

Mustonen tror alltså att Sverige kan glömma att få spela fyrnationsturneringar med världens bästa lag i framtiden.

– Nu är det kört för Sverige! De är för evigt borta från fyrnationsturneringarna. Det vet de själva, det är en självklarhet. De går inte att lita på internationellt. Det är ju andra turneringen i rad. Det ser jättemörkt ut för deras del. Det kan jag lugnt säga. Det går inte att hantera internationella frågor som de gör nu i Sverige, säger han, och fortsätter:

– Förtroendet har de bränt. Det finns inte.

Vilken påverkan får det här för er i Finland?

Det påverkar, det är klart. Det är en otroligt viktig turnering för oss inför VM. Vi har en generationsväxling och behöver få in fem-sex nya unga spelare som nu kanske inte får möjligheten att spela mot amerikanerna, på grund av att det svenska ishockeyförbundet vill spara pengar.

– Det är fullständigt katastrofalt. Det är fräckt gjort. Så jag är otroligt besviken själv. Och jag är besviken för spelarnas skull. Vi får se om vi kan lösa det på något sätt.

Det finländska ishockeyförbundet undersöker nu möjligheterna att få in några andra matcher istället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.