Hanna Olsson och Tommy Boustedt. Foto: Bildbyrån

Efter löftet – förbundet backar kring ersättningsfrågan

Uppdaterad
Publicerad

I går nobbade Damkronorna Svenska ishockeyförbundet senaste förslag till ett avtal i den konflikt som pågått i en månad.
Nu visar det sig att förbundet dragit tillbaka något som de tidigare utlovat.
– I förslaget ingår varken delen om förlorad arbetsinkomst eller försäkringar. Det är ju två rätt väsentliga frågor, säger spelarfacket Sico:s representant Klara Stenberg till SVT Sport.

Redan för tre veckor sedan berättade Svenska ishockeyförbundets generalsekreterare Tommy Boustedt, förhandlingsansvarig på förbundet, att frågan om förlorad arbetsersättning för Damkronorna löstes under parternas första träff.

– En viktig fråga var ju tjejernas förlorade arbetsinkomst, och det kom vi fram till att vi ska lösa. Så den frågan bockades så att säga av under mötet, sa han till SVT Sport den 22 augusti.

I går ville inte spelarfackets, Sico, representant Klara Stenberg gå in på vilka detaljer det var som gjorde att spelarna ratade förbundets förslag.

”Inte jättenöjda”

Men nu visar det sig att Svenska ishockeyförbundet dragit tillbaka frågan om förlorad arbetsinkomst vid landlagssamlingar.

– De (spelarna) var inte jättenöjda med det förslag som förbundet återkom med, så kan vi säga. I förslaget som de återkommit med ingår varken delen om förlorad arbetsinkomst eller försäkringar. Det är ju två rätt väsentliga frågor, att de blir lösta, säger Stenberg till SVT Sport under fredagen.

Förlorad arbetsinkomst säger du? Var inte det en av stöttepelarna till varför det blev strejk från första början?

– Jo precis. Den finns inte med i förslaget.

Hur långt står parterna ifrån varandra i dagsläget?

– Det kan inte jag kommentera överhuvudtaget. Vi hoppas ju att det ska bli något bra mellan förbundet och Sico, att det ska bli ett fungerande landslagsavtal för båda parterna. Det är det vi hoppas på. Jag kan inte svara på hur långt vi står ifrån varandra.

Boustedt svarar

Tommy Boustedt ger besked om hur han ser på samtalen.

– Vi har tillgodosett de flesta av de krav Sico haft. Det är den modell vi har och har haft i många år för landslagsverksamhet och ligaorganisationer. Det är den svenska modell vi haft i flera år. SDHL erbjuder ersättning för förlorad arbetsinkomst och även en försäkringslösning. Vi ansvarar för delar i den här kommande överenskommelsen och SDHL för andra delar. Som vi ser det är det viktigaste att man löser de olika punkterna som Sico har ställt upp. Vi har i stort sett svarat ja på allt utom bonus och avancemang till A-VM och ytterligare ersättning förutom förlorad arbetsinkomst. I övrigt har vi sagt ja till de olika kraven, säger han till SVT Sport.

Sico har påpekat att de inte vill ha med SDHL i förhandlingarna. Hur kommer ni ställa er till det i framtiden?

– Ja, den svenska modellen är ju uppbyggd på det sättet att Sif (Svenska ishockeyförbundet) lånar spelarna från klubbarna, både på herr- och damsidan för landslagsuppdrag. Landslagsuppdrag är ju ett hedersuppdrag då. Utgångspunkten är att man inte ska förlora pengar när man är med i landslaget och man ska vara försäkrad också. De olika delarna tillmötesgår vi ju genom den här modellen med Sif och SDHL. De viktigaste måste vara att spelarna är försäkrade och att de får betalt för förlorad arbetsersättning.

I dagsläget är inget nytt möte, parterna emellan, inplanerat.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.