Japans målvakt Miyuu Masuhara och Finlands Viivi Vainikka. Foto: TT

Finländsk chockförlust – Masuhara räddade 61 (!) skott

Finland sköt och sköt och sköt – men de lyckades inte få hål på Japans målvakt Miyuu Masuhara.

20-åringen räddade 61 (!) skott, höll nollan och såg till så att Japan spelar i den seedade gruppen i nästa VM.

– Vi skapade tillräckligt med chanser för att vinna matchen, säger Finlands förbundskapten Juuso Toivola till Yle.

Nej, årets VM vill nog bara Finland glömma. Inte nog med den snöpliga kvartsfinalförlusten mot Tjeckien, de lyckades dessutom förlora matchen om femtepris mot Japan – trots att de dominerade tillställningen fullständigt.

Japans målvakt Miyuu Masuhara gjorde sitt livs match och räddade allt som skickades emot henne, sammanlagt 61 skott fördelat över de tre perioderna och förlängningen. Sedan fortsatte hon med att rädda fyra av fem finländska straffar.

– Jag tror aldrig jag mått så här dåligt, men jag måste lyfta på hatten för min kollega i Japans mål, säger den finska målvakten Anni Keisala till Yle.

”Slutet på en era”

Förlusten innebär att Finland tvingas spela i den oseedade gruppen, tillsammans med bland annat Sverige, i nästa VM som avgörs i april.

– Det här är slutet på en era och början på nästa. Nu får vi stanna upp, analysera och gå vidare, det är det enda alternativet, säger Juuso Toivola.

Brons till Tjeckien

Senare under söndagen mötes Schweiz och Tjeckien i bronsmatchen. Där vann Tjeckien med 4–2 efter ett ryck i andra perioden.

Medaljen är Tjeckiens första i VM-sammanhang på damsidan.

KLIPP: Natalie Mlynkovas blev stor hjältinna med två mål när Tjeckien knep VM-bronset