Damkronorna fick en riktig drömstart i mötet med Japan.

Men trots en 3–0-ledning efter den första perioden så föll svenskorna med 5–4.

Därmed blir det spel i den oseedade gruppen även i nästa VM.

– Det är ändå ett steg i rätt riktning, säger Sveriges förbundskapten Ulf Lundberg till SVT Sport.

När Maja Nylén Persson satte det psykologiskt viktiga 3–0-målet med bara fyra sekunder kvar att spela av den första perioden såg det ut som att Sverige skulle gå mot en säker seger i placeringsmatchen mot Japan.

Men så blev det inte.

Två japanska powerplaymål på 78 sekunder i början av den andra perioden såg till att göra match av det hela – och strax innan periodpausen kom också kvitteringen, även den i numerärt överläge. Till Sveriges försvar bör man nämna att åtminstone två av de tre utvisningarna Damkronorna åkte på var riktigt hårt dömda, men det förändrade inte det faktum att det var oavgjort inför den tredje perioden.

Och värre skulle det bli.

Sverige dominerade den tredje perioden spelmässigt, men det var Japan som gjorde 4–3-målet efter drygt sju minuters spel. Damkronorna vek dock inte ner sig för det och en minut senare var det kvitterat genom Hanna Olsson.

Avslutningen blev en rysare – och till slut visade sig Japan vara starkast. Med lite mindre än tre minuter kvar att spela forcerade de in 5–4 och trots att Sverige slet hårt för en kvittering så kom den aldrig.

– Det känns ologiskt. Vi gör vår bästa period i den tredje men förlorar den ändå, säger Ulf Lundberg.

Förlusten innebär att Sverige blir kvar i den oseedade gruppen även i nästa VM.

– Det är ändå ett steg i rätt riktning. Jag är stolt över hur vi presterar totalt sett. Det har varit lärorikt att få spela VM för det här unga laget. Man vill alltid ha mer men vi är nykomlingar och var rankade åtta så det är verkligen en bra prestation, jag ser fram emot VM i april, säger Lundberg.