Damkronorna har chansen att nå A-gruppen Foto: TT Nyhetsbyrån/Bildbyrån

Maria Rooth: ”Sverige har världens chans”

Uppdaterad
Publicerad

Sverige åkte ut mot Kanada i kvartsfinalen i VM. Nu väntar placeringsmatcher – där Damkronorna har chans att slå sig in i A-gruppen till nästa världsmästerskap.

– Det är otroligt viktigt. Nu har man världens chans att få att möta de allra bästa nationerna, säger SVT:s expert Maria Rooth.

Efter uttåget mot Kanada väntar Japan härnäst för Damkronorna, en match du ser i SVT Play 16.00 idag. Matchen är en del av en slags miniturnering mellan lagen som åkte ut i kvartsfinal – där vinnaren tar femteplatsen i VM samt kvalificerar sig för A-gruppen i kommande VM.

En möjlighet som Maria Rooth vill att svenskorna verkligen går för.

Damkronorna

– Det är ypperligt läge att få till ett riktigt bra avslut på turneringen. De har gjort ett godkänt mästerskap hittills och har nu möjligheten att göra något riktigt bra, säger hon. 

Hur viktigt är det för Svensk ishockey att de går vidare och tar femteplatsen?

– Det är otroligt viktigt. Nu har man världens chans att få att möta de allra bästa nationerna. Det är möten med de bästa lagen som får en att utvecklas. Det sätter en högre press på spelarna, och gör att de förstår vad som krävs för att bli bäst, säger Rooth.

Vad har Sverige för chanser mot Japan?

– Japan har varit bättre senaste åren men Sverige har absolut möjligheten här. Kan man plocka bort Shiga Akane som är det största hotet kan de fixa det. Sverige slår lite ur underläge, och då brukar de vara som bäst.

Den andra placeringsmatchen spelas mellan Finland och Ungern 12.00, där vinnaren alltså ställs mot någon av Japan eller Sverige.

KLIPP: Se höjdounkterna från Kanada–Sverige

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet