Sverige, Kanada och Maria Rooth. Foto: Bildbyrån.

Maria Rooth: ”Det här var jätteviktigt”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev förlust, 0-3, mot Kanada för Damkronorna i VM-kvartsfinalen.

Ett steg i rätt riktning, enligt SVT Sports expert Maria Rooth.

– Jag tycker de gör en jättebra insats.

I OS förlorade Sverige med 0-11 mot Kanada i kvartsfinal. En brutal förlust som påminde om att Sverige fortfarande var långt ifrån giganten på damsidan. Under VM fick Sverige en ny chans, den här gången gick det lite bättre.

Sverige förlorade med 0-3, där Kanada dominerade spelet men Emma Söderberg var en gigant i kassen. Något som SVT Sports expert Maria Rooth ser positivt på.

Damkronorna

– Visst är det så. Det här var jätteviktigt just av den anledningen att ta ett kliv upp, att prestera bättre än föregående match mot kanada. Jag tycker de gör en jättebra insats. Men de har ju också Emma Söderberg längst bak. Vilken match hon gör.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Sverige hade inte värst mycket tid i offensiv zon, och förlorade skotten med 9-57.

– Det blev inte mycket offensiv, det hade vi inte räknat med heller, säger Rooth.

– Det finns saker att ta med sig. De blev lite stillastående, pucktittande. Men generellt tycker jag de står upp väl.

Något Sverige måste bli bättre på är att hålla sig från utvisningsbåset. Totalt sett drog svenskorna på sig åtta tvåminutersutvisningar, där flera kom i offensiv eller neutral zon.

– De hade många utvisningar emot sig. De tar så många utvisningar som gör att de hamnar i en dålig sits. Men överlag den bästa prestationen den här turneringen.

Det viktigaste enligt Rooth är att de svenska spelarna får fortsätta spela mot bra motstånd för att få upp tempot.

– Det är viktigt att spela hockey i hög fart och kunna vara tekniskt skickliga i hög fart. Många av de här spelarna klarar av det i lite lugnare tempo, men så fort du höjer tempot försvinner de lite.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Damkronorna

Mer i ämnet